5 misvattingen over betalingen in RMB

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Ebury Updates
  Persberichten
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

26 July 2018

Auteur
Menne Mennes

Managing Director Benelux

China’s uitzonderlijke groei in de afgelopen decennia heeft geleid tot een geavanceerde maakindustrie, die nauw geïntegreerd is met internationale waardeketens. In lijn met China’s ambitie om financiële hervormingen door te voeren en de economie meer open te stellen voor internationale handel, wordt de renminbi (RMB) steeds belangrijker als mondiale valuta. Inmiddels wordt 25% van de grensoverschrijdende handel met China betaald in RMB*.

M
et de toename van volatiliteit in USD/RMB zien wij steeds meer Europese bedrijven overstappen naar betalingen in RMB in plaats van USD. Op basis van onze ervaring zien wij vaak een aantal veel voorkomende misvattingen waar onze klanten tegenaan lopen wanneer zij willen overstappen naar betalen in RMB. Hieronder deze vijf algemene misvattingen op een rijtje.

1. Onmogelijk om RMB te ontvangen vanuit Europa


Chinese leveranciers zijn vaak niet op de hoogte dat Europese klanten direct in RMB kunnen betalen. De Volksbank van China stimuleert zelfs het gebruik van RMB in internationale handel.

2. De RMB is gekoppeld aan de USD


In 2015 heeft China de vaste wisselkoers met de USD laten varen en heeft gekozen om de RMB te koppelen aan een bredere index van buitenlandse valuta’s om de internationalisatie van de RMB te bevorderen.

3. Leveranciers kunnen geen belastingteruggave krijgen als ze betaald worden in RMB


Leveranciers kunnen exportsubsidies (‘tax rebates’) ontvangen zolang het contract en de bijbehorende facturen allemaal in RMB zijn uitgedrukt. De procedure voor belastingteruggave is gelijk aan dat van andere buitenlandse valuta’s.

4. Het is niet mogelijk om de RMB koers vast te leggen


Door middel van termijncontracten is het mogelijk om RMB koersen vast te leggen en valutarisico’s te verminderen.

5. Er is een limiet aan hoeveel in RMB betaald kan worden


Er zijn geen beperkingen aan de hoeveelheid RMB die overgemaakt kan worden, zolang de gelden gebruikt worden voor de betalingen van facturen voor goederen en diensten, tot aan het gefactureerde bedrag.

Wilt u meer weten over uw mogelijkheden met betalen in RMB? Neem dan contact op met een van onze valutaspecialisten via:

E: info@ebury.nl
T: 31 (0) 20 217 0810

Lees hier ook meer over betalingen aan uw Chinese leverancier in RMB met Ebury. 

*HSBC RMB Internationalisation Survey 2016

DEEL