Wachten op macrocijfers: valutakoersen blijven binnen smalle bandbreedtes
Alle G10-valuta eindigden vorige week zo ongeveer precies waar ze waren begonnen, met uitzondering van de Japanse yen.
D
e koers van die munt had te lijden onder de toenemende risicobereidheid, waardoor veel handelaren veilige havens verlieten. De ondertekening van 'fase 1' van het handelsakkoord tussen de VS en China werd wereldwijd gevierd: de aandelen- en kredietmarkten bleven rallyen. De valuta uit opkomende markten presteerden wisselend, maar zijn dit jaar tot nu toe in het algemeen sterk in waarde gestegen.

Deze week verschijnen in het VK, de VS en de eurozone de cruciale PMI-rapporten. We denken dat de markten daarna weer wat volatieler zullen worden. We verwachten dat het rapport voor de eurozone sterk zal zijn en dat dit de koers van de euro steun zal bieden. De ECB komt donderdag bijeen. Er worden geen beleidswijzigingen of belangrijke veranderingen in prognoses verwacht.

Belangrijke valuta in de detail


EUR


Onze visie op de outperformance van de economie van de eurozone ten opzichte van de consensus wordt deze week op de proef gesteld. De vroege PMI-rapporten over de economische activiteit in januari worden vrijdag gepubliceerd. Op basis van de rally's op de financiële markten en het algemene optimisme over handelsconflicten verwachten we een significante verbetering over de hele linie. De ECB-bijeenkomst van donderdag zal waarschijnlijk geen nieuws opleveren dat de markten in beweging brengt, maar een opwaartse verrassing in het PMI-rapport zou de gemeenschappelijke munt een belangrijke impuls kunnen geven.

GBP


Het is opvallend dat het Britse pond vorige week ondanks de duidelijk zwakke economische cijfers zo goed stand wist te houden. De cijfers van de industriële productie, de inflatie en de detailhandelsverkopen waren allemaal zwakker dan verwacht. Dit heeft ertoe geleid dat de markten nu voor de volgende bijeenkomst van de Bank of England een renteverlaging beginnen in te prijzen. De context is dus 'dovish', maar toch eindigde het pond bijna vlak ten opzichte van zowel de dollar als de euro. De PMI en het werkgelegenheidsrapport van deze week zouden beide vrij sterk moeten zijn. Dit zou het negatieve sentiment rond de fundamentals van het VK voor een deel weg moeten nemen en de koers van het pond goed moeten doen.

USD


Naast de ondertekening van fase 1 van het handelsakkoord tussen de VS en China vormde het CPI-inflatierapport, dat zwakker was dan verwacht, vorige week het belangrijkste nieuws uit de VS. De inflatiedruk in de VS blijft zacht, hoewel de inflatie in de buurt van de Fed-doelen ligt. Dit betekent dat de Fed voorlopig niet zal bewegen. Dollar-traders zullen zich deze week waarschijnlijk vooral richten op het PMI-rapport van Markit, dat vrijdag verschijnt.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.
Printen