Ebury kondigt met trots aan dat het nu de Official Fintech Partner van PSV is! ⚽

Angst voor virus slaat toe op wereldmarkten; valutahandel volatiel

  • Terug naar alle blogs
  • Ebury in het nieuws
    Ebury Updates
    Persberichten
    Product Updates
    Speciale rapporten
    Trade Finance
    Valuta-updates
    Video's
  • Latest

2 maart 2020

Auteur
Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.

Door de angst voor de corona-epidemie en het effect dat beheersingsmaatregelen op de wereldeconomie kunnen hebben, daalden de aandelenkoersen wereldwijd sterk. Dit is de ernstigste sell-off binnen een week sinds de crisis van 2008.

V
ooral de opkomende markten voelden de gevolgen van de algehele vlucht naar veilige havens op de FX-markten: er vond een flinke sell-off van deze valuta plaats tegenover de meeste G10-valuta. De yuan was een merkwaardige uitzondering. De koers van die munt steeg vorige week juist, doordat handelaren erop gokken dat de Chinese autoriteiten de epidemie ingedamd hebben. De euro beleefde een sterke week. Dit ondersteunt onze theorie dat de recente koersdaling vooral te maken had met de plaatsing van ‘carry trades’, en dat die nu snel worden afgewikkeld.

De handel op de valutamarkten zal deze week door drie factoren bepaald worden. Ten eerste verschijnen dagelijks krantenkoppen over de verspreiding van het virus en eventueel over voortgang bij het indammen ervan. Ten tweede zijn de hoogfrequente data over de economie van belang, want die geven de omvang van de krimp in economische activiteit aan. De Chinese PMI-indicatoren voor economische activiteit van afgelopen weekend waren wat dit betreft triest: de krimp gaat sneller dan ooit tevoren. De derde factor wordt de communicatie vanuit centrale banken over de mate waarin we als reactie op de crisis monetaire verruiming en kredietverruiming kunnen verwachten. Voorlopig moet rekening worden gehouden met veel volatiliteit op de markten.

EUR

De euro liet vorige week een indrukwekkende outperformance zien. De munt eindigde de week een stuk hoger ten opzichte van al zijn belangrijke tegenhangers, met uitzondering van de Japanse yen. Deze rebound ondersteunt onze theorie dat de koersdaling in februari – naar het laagste punt sinds jaren – vooral aan de technische dynamiek van de markt lag. De daling ontstond met name door het gebruik van de euro als financieringsvaluta bij zogenaamde carry trades, en niet zozeer door een verslechtering van de fundamentals. In de huidige paniek worden die carry trades afgewikkeld, waardoor de koers van de gemeenschappelijke munt gesteund wordt. Deze dynamiek zal nog wel een tijdje blijven bestaan, dus zal de euro zich deze week waarschijnlijk als veilige haven gedragen. De eerstvolgende belangrijke datum is 12 maart. Dan vergadert de ECB en wordt bekendgemaakt hoe deze op de crisis rond het coronavirus reageert.

GBP

Het Britse pond kreeg het vorige week op twee fronten te verduren. Bij een algehele vlucht uit risicovolle beleggingen door de angst voor een pandemie bleef de regering-Johnson op scherpe toon volhouden dat zij bereid is om de onderhandelingen met de EU zonder akkoord af te breken. Deze week komt daar voor het pond nog een bron van volatiliteit bij: de publicatie van de begroting van maart. Het is – vooral in de huidige situatie – heel goed mogelijk dat de fiscale spelregels worden aangepast, om verdere fiscale stimuleringsmaatregelen mogelijk te maken. Het zou ons daarom niet verbazen als het pond deze week een bounce maakt.

USD

De secundaire cijfers die vorige week in de VS verschenen, waren sterk, maar de markten negeerden ze natuurlijk volledig. Bij de rentefutures zijn nu als reactie op de crisis bijna vier volledige verlagingen van 0,25% ingeprijsd, waaronder een verlaging bij elk van de eerstvolgende twee bijeenkomsten van de Federal Reserve. We zullen scherp opletten of de Fed mededelingen doet die deze prognose bevestigen of weerleggen. In de ISM-cijfers die maandag voor de productiesector en woensdag voor de dienstensector uitkomen, zouden de eerste effecten van verstoringen van de toeleveringsketen door het coronavirus te zien moeten zijn. Dit geldt hoogstwaarschijnlijk niet voor het Amerikaanse banenrapport van februari. Normaal gesproken zijn de ‘payrolls’ belangrijk nieuws, maar dit rapport zal de markt vermoedelijk links laten liggen.

DEEL