Ebury kondigt met trots aan dat het nu de Official Fintech Partner van PSV is! ⚽

Angst voor pandemie: valutavolatiliteit breekt los

  • Terug naar alle blogs
  • Ebury in het nieuws
    Ebury Updates
    Persberichten
    Product Updates
    Speciale rapporten
    Trade Finance
    Valuta-updates
    Video's
  • Latest

16 maart 2020

Auteur
Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.

De corona-epidemie heeft zich sterk uitgebreid, en Italië en Spanje zijn volledig op slot. Dit heeft de financiële markten wereldwijd op hun kop gezet.

D
e Amerikaanse rendementscurve ging in rook op en de markten prijsden in dat de Federal Reserve de rentes tot nul zou verlagen. Eerst steeg de koers van de euro, maar toen het nieuws uit de eurozone over de epidemie steeds slechter werd, kwam hier een kentering in. Uiteindelijk bleek de dollar toch weer als veilige haven te worden gezien: de koers van de munt steeg tegenover elke andere belangrijke valuta ter wereld. De euro, de Zwitserse frank en de Japanse yen wisten vorige week vrij goed stand te houden, met gematigde koersveranderingen ten opzichte van de dollar. De enorme volatiliteit van vorige week was hier niet aan af te zien.
Deze week zal alle aandacht uitgaan naar de buitengewone maatregelen die overheden en centrale banken treffen om de gevolgen te verlichten van de klap die de wereldeconomie heeft gekregen. Op het moment van schrijven verlaagt de Federal Reserve tijdens een spoedvergadering de rentes naar nul. De centrale banken van alle G10-landen die nog positieve rentes hebben, zullen dit voorbeeld waarschijnlijk volgen. Er zijn ook rigoureuze maatregelen te verwachten om de vraag, de werkgelegenheid, het mkb en huishoudens te ondersteunen, vooral in de eurozone, waar de crisis op dit moment het hevigst is. De economische cijfers die deze week verschijnen, zullen hopeloos verouderd zijn en de markten zullen ze waarschijnlijk links laten liggen.

EUR

Nu Spanje en Italië op slot zitten en Frankrijk waarschijnlijk volgt, is het totaal onzeker wat met de economie van de eurozone gaat gebeuren. Het goede nieuws is dat de monetaire en fiscale autoriteiten snel reageren. De ECB corrigeerde de communicatieblunder die Lagarde bij de bijeenkomst van donderdag beging en maakte duidelijk dat de bank ervoor zal zorgen dat staatsobligaties van de eurozone stabiel blijven. De Europese regeringen werken aan fiscale stimuleringsmaatregelen en diverse vormen van ondersteuning voor huishoudens en bedrijven, om ervoor te zorgen dat die goed door de afsluitingen en de daaruit voortvloeiende daling van de vraag komen. De Duitse regering heeft 500 miljard euro steun toegezegd, en dat is in dit verband meer dan welkom. De combinatie van coulance bij de banken, extreem lage rentes en fiscale stimuleringsmaatregelen is een krachtig tegengif tegen de economische en financiële gevolgen van de pandemie. We zijn dan ook optimistisch en denken dat de economie van de eurozone zich na het einde van de afsluitingen snel zal herstellen.

GBP

De Bank of England verlaagde de rentes naar 0,25% en kwam met een aantal initiatieven om de kredietstroom te verbeteren, met name naar het mkb. Het Britse pond trok zich daar weinig van aan: er was een wilde vlucht uit risicoactiva en de munt had een moeilijke week, ten opzichte van zowel de dollar als de euro. We denken echter dat de aanzienlijke fiscale verruimingsmaatregelen die bij de begroting zijn aangekondigd op middellange termijn een belangrijk positief effect zullen hebben, en dat het pond op dit moment, na de scherpe koersdalingen van vorige week, ernstig ondergewaardeerd is.

USD

De koers van de dollar veranderde halverwege de week van richting: de dollar werd de voorkeursvaluta van beleggers die uit risico vluchtten. Dit kwam waarschijnlijk doordat men de indruk had dat de pandemie in de VS minder heftig is dan in Europa. Toch lopen ook in de VS – hoewel er nog maar heel beperkt wordt getest – de cijfers snel op. Na de rigoureuze maatregelen van de Fed, waaronder noodverlagingen van rentetarieven en extra kwantitatieve verruimingsmaatregelen, is nu de cruciale vraag of de rally van de dollar doorgaat als de VS ingrijpender maatregelen zoals in Europa neemt.

DEEL