Stabilisatie valuta's opkomende markten na opnieuw een moeilijke week

Enrique Díaz-Álvarez10/sep/2018Valuta-updates

Aan het begin van de week zette een stroom zwakke Chinese cijfers opnieuw een sell-off bij de opkomende markten in gang. Deze kreeg tot en met woensdag steeds meer vaart, maar richting het weekend wisten de meeste belangrijke valuta’s zich enigszins te stabiliseren en terug te komen. De grootste verliezers waren de Russische roebel en de Zuid-Afrikaanse rand, maar dit keer hadden ook de Aziatische valuta’s te lijden.

Het belangrijkste nieuws buiten de opkomende markten was vorige week het maandelijkse payroll report uit de VS. De headlinecijfers waren vrij zwak, maar de loonstijgingen sprongen naar 2,9% ten opzichte van een jaar geleden. De Amerikaanse rentes schoten hierdoor omhoog, en het rendement op tienjarige staatsobligaties eindigde op het hoogste punt van de maand. Het is misschien wel hoopgevend voor de opkomende markten dat zij de hogere Amerikaanse rentes tijdens de handel op vrijdag wisten te trotseren.

Donderdag belooft een volatiele dag te worden op de valutamarkten: dan vinden de septemberbijeenkomsten van zowel de Bank of England als de ECB plaats.

BELANGRIJKE VALUTA IN DETAIL

EUR

Zoals verwacht waren de flash PMI-indicatoren voor zakelijke activiteit in de eurozone weinig veranderd. De euro werd vorige week ten opzichte van zijn belangrijkste tegenhangers binnen nauwe bandbreedtes gehandeld en eindigde vrijwel waar hij was begonnen.

Deze week komt donderdag de ECB bijeen. Net als in het VK wordt ook hier geen beleidswijziging verwacht. Wel zijn wij heel benieuwd naar de uitspraken van voorzitter Draghi over twee belangrijke onderwerpen. Ten eerste het conflict met de rechts-populistische Italiaanse regering. Ten tweede het steeds maar uitblijven van een duidelijke opwaartse trend van de kerninflatie richting het doel van de ECB.

GBP

De PMI-indicatoren voor zakelijke activiteit gaven een wisselvallig beeld. Daarbij bleef het pond het economische nieuws grotendeels negeren; de handel in de munt werd bepaald door de laatste geruchten of het laatste nieuws over de brexit-onderhandelingen. Uiteindelijk eindigde het pond de week min of meer waar hij begonnen was, maar we beginnen nu tekenen van hoop te zien dat de stellingname van de EU versoepelt en houden vol dat de markten de kans op een harde brexit overschatten.

De belangrijkste bron van volatiliteit voor het Britse pond zal volgende week de septemberbijeenkomst van de Bank of England zijn. Er wordt geen beleidswijziging verwacht, maar het stemgedrag, het inflatierapport en de notulen van de bijeenkomst zullen grondig worden doorgenomen.

USD

De economische cijfers waren vorige week vrij sterk in de VS. Dit geldt vooral voor het maandelijkse Amerikaanse payroll report. Het headlinecijfer was vertekend door neerwaartse bijstellingen van de voorgaande maanden, en de werkloosheid was licht gestegen, maar belangrijker was de onverwachte sprong van de loonstijging naar 2,9%. Als deze verbetering in de volgende rapporten wordt bevestigd, zou het wel eens kunnen zijn dat de krapte op de Amerikaanse arbeidsmarkt werkgevers er nu toch echt toe gaat dwingen om arbeidskrachten met hogere lonen aan te trekken. Dit betekent waarschijnlijk dat de Federal Reserve de rente sneller gaat verhogen en mogelijk ook dat de dollar sterker wordt.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.