Opkomende markten onder druk: na de Turkse lira daalt nu ook de Argentijnse peso

Enrique Díaz-Álvarez03/sep/2018Valuta-updates

Ook vorige week werden de valutamarkten weer beheerst door besmettingsangst. Toen de Turkse markten na de islamitische feestdagen weer opengingen, daalde de Turkse lira verder. Halverwege de week stortte de koers van de Argentijnse peso in nadat het land het IMF gevraagd had om de uitbetaling van het hulppakket te versnellen. De Latijns-Amerikaanse valuta´s kregen door de sell-off de hardste klappen, hoewel de Braziliaanse real na een ingreep van de centrale bank wel een aardige rebound liet zien.

De G10-valuta´s zaten het drama grotendeels uit. Alleen de Zwitserse frank steeg als veilige haven en de Australische dollar verloor terrein toen binnenlandse banken hypotheekrenteverhogingen aankondigden.

Deze week zullen in de VS juist de economische cijfers de aandacht opeisen. De meeste aandacht zal uitgaan naar het banenrapport voor augustus, dat vrijdag verschijnt, maar ook het handelstekort en de ISM-cijfers zijn belangrijk. Ook wordt deze week de Italiaanse begroting bekendgemaakt. Die wordt een belangrijke indicator voor de mate waarin de regering een confrontatie met EU-instellingen zal willen aangaan.

BELANGRIJKE VALUTA IN DETAIL

EUR
De cijfers die vorige week uit de eurozone kwamen, gaven een wisselend beeld. Het sterke IFO-rapport dat maandag in Duitsland verscheen, bood de gemeenschappelijke munt steun, maar de inflatie stelde weer teleur, waardoor de koers van de munt ongeveer uitkwam op het punt waarop hij de week was begonnen. Wij voorspellen nog steeds dat de eerste renteverhoging door de ECB in de zomer van 2019 zal volgen, maar als de kerninflatie geen duidelijke opwaartse trend laat zien dan zullen wij dit naar het laatste kwartaal van het jaar moeten uitstellen.

We maken nu even pas op de plaats tot aan de ECB-bijeenkomst van september door de eerste begroting van de rechts-populistische coalitie in Italië te bestuderen. Op het moment van schrijven zijn er aanwijzingen dat het tekort niet hoger dan 3% zal zijn, wat de euro enige steun zou moeten bieden.

GBP
Nadat EU-onderhandelaar Barnier een ´uniek partnerschap´ met het VK beloofd had, begon het Britse pond vorige week woensdag aan een rally. Wij denken dat deze rally kort zal zijn en dat handelaren zo hun short posities afdekken. Het parlement zet deze week zijn discussie over de brexit voort. Door elk verder positief nieuws uit de Brexit-onderhandelingen en door sterke PMI-indicatoren voor zakelijke activiteit, die maandag en dinsdag verschijnen, zal de koers van het pond stijgen, omdat bij het huidige niveau zoiets als een harde brexit ingeprijsd is.

USD
Er was nauwelijks richtinggevend binnenlands nieuws. Hierdoor kon de Amerikaanse dollar profiteren van de transactiestromen die risicomijdende beleggers veroorzaakten uit angst voor de scherpe koersdalingen van de Argentijnse peso en de Turkse lira. De greenback behaalde in het algemeen winst ten opzichte van de valuta’s van de opkomende markten, maar bij de G10-valuta’s eindigde hij de week in het midden. Maandag is een feestdag, maar verder zal deze week de Federal Reserve veel informatie opleveren om zijn beleid op af te stemmen. Vooral het payroll-cijfer, dat vrijdag bekend wordt gemaakt, is heel belangrijk. De consensus verwacht dat de jaarlijkse loonstijging voor de derde maand op rij op 2,7% zal uitkomen. Elke positieve verrassing zal de dollar waarschijnlijk weer hoog in de recente handelsbandbreedtes zetten.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.