Dollar hervat rally na hawkish Fed; ECB is dovish

Enrique Díaz-Álvarez18/jun/2018Valuta-updates

De tegenstelling tussen het steeds ‘hawkisher’ wordende wereldbeeld van de Federal Reserve en dat in vrijwel alle andere belangrijke valutazones werd vorige week groter na de bijeenkomsten van de Fed en de ECB. Een renteverhoging door de Fed ging gepaard met de duidelijke suggestie dat vier renteverhogingen in 2018 waarschijnlijker zijn dan drie. Aan de andere kant van het spectrum kondigde de ECB voor 2018 afbouw aan, maar dit gebeurde zo dovish als we ons maar konden voorstellen: de bank verklaarde dat men voor minstens nog eens negen maanden niet verwacht de rente te zullen gaan verhogen. Het oordeel van de Forex-markt over de gebeurtenissen van de week was duidelijk en de koers van de dollar steeg aanzienlijk ten opzichte van elke belangrijke valuta ter wereld.

De komende week is bijna net zo rijk aan cruciale gebeurtenissen op de Forex-markt als de vorige. Naast de bijeenkomst van de Bank of England op donderdag zullen de PMI-indicatoren voor zakelijke activiteit in de eurozone een eerste indicatie geven of er sprake is van herstel van de economie na de recente zwaktegolf.

BELANGRIJKE VALUTA IN DETAIL

EUR
Ondanks de enigszins verrassende aankondiging van een einddatum voor zijn QE-programma daalde de koers van de gemeenschappelijke munt scherp nadat de ECB aangegeven had dat verhogingen van de rente in de eurozone nog heel ver weg zijn. De ECB noemde in zijn verklaring expliciet dat “aanzienlijke stimulering nog steeds nodig is” en dat men verwacht dat de belangrijke rentetarieven “tenminste tot en met de zomer van 2019” op hun huidige niveaus zullen blijven. Dat was flink verder weg dan de markten ingeprijsd hadden. Voorzitter Draghi gebruikte de persconferentie na de bijeenkomst ook om de dovish boodschap van de ECB te herhalen. Het was niet verwonderlijk dat de euro het recente weerstandsniveau na de bijeenkomst doorbrak en de week onder de 1,16 eindigde. Deze week zou er wat verlichting kunnen zijn voor de gemeenschappelijke munt als de PMI-indicatoren voor zakelijke activiteit zich stabiliseren.

GBP
Het belangrijkste nieuws uit het werkgelegenheidsrapport van vorige week was beter dan verwacht. Hierdoor hield het pond beter dan de meeste andere valuta’s stand tegenover de Amerikaanse dollar, hoewel de munt de week toch met verlies afsloot. Deze week is de belangrijkste gebeurtenis de bijeenkomst van de Bank of England op donderdag. De markten lijken vooral een herhaling van de voorgaande bijeenkomsten verwachten, waarbij de leden van het MPC met 7-2 voor de status quo stemden en de rente niet werd verhoogd. Als nog meer leden overlopen naar het hawkish kamp dan is dat ongetwijfeld heel positief voor het pond.

USD
De Federal Reserve verhoogde woensdag de rentes met nog eens 25 basispunten, en gaf daarbij het signaal af dat men bereid is om de rente in 2018 nog twee keer te verhogen. Dit is een sneller tempo dan de markt in de aanloop naar de bijeenkomst ingeprijsd had. De ‘dot plot’ van het FOMC liet een bescheiden opwaartse verschuiving zien bij de prognoses voor de kortetermijnrente. Dit duidt erop dat de centrale bank op weg is om de rente in september opnieuw te verhogen en dan nog eens in december, wanneer de volgende twee sets economische prognoses verschijnen. Als gevolg hiervan ontstond de meest breed gedragen rally in de Amerikaanse dollar die we in maanden gezien hebben; de dollar steeg ten opzichte van elke belangrijke valuta ter wereld.

Deze week zijn er in de VS vrij weinig macro-economische publicaties. Wij verwachten dat de koers van de dollar bepaald zal worden door nieuws elders en door de lik-op-stukheffingen die China en de VS invoeren.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.