Eurokoers stabiliseert na afname spanningen in Italië; sell-off opkomende markten gaat door

Enrique Díaz-Álvarez04/jun/2018Valuta-updates

Ondanks de plotselinge toename van FX-volatiliteit eindigden de G10-valuta de week niet ver van hun beginpunt. Opnieuw ging de aandacht vooral uit naar het politieke nieuws uit Italië; de positieve berichten uit zowel de eurozone als de VS werden door de handelaren grotendeels genegeerd. Het lijkt erop dat men in Italië vervroegde verkiezingen kan vermijden nu een populistische regering is gevormd die een vertrek uit de eurozone – dat de Italianen met twee tegen één verworpen hadden – lijkt af te wijzen. Door dit nieuws konden Italiaanse staatsobligaties ongeveer de helft van het terrein terugwinnen dat ze sinds het uitbreken van de crisis hadden verloren, en de euro beleefde zelfs een bescheiden rebound ten opzichte van de dollar. Alle andere Europese valuta’s volgden, behalve de Zweedse kroon.
Volgende week zijn er vrij weinig cijfers en we verwachten dat de valutahandel bepaald zal worden door het politieke nieuws uit Italië. Op korte termijn kan het uitblijven van dramatisch nieuws de euro steunen, vooral na het relatief goede inflatienieuws van vorige week.

BELANGRIJKE VALUTA IN DETAIL

EUR
Zowel de Italiaanse als de Spaanse politieke crisis lijken opgelost te zijn, in ieder geval op korte termijn. In Italië is een rechts-populistische regering gevormd, maar de controversiële anti-euro-econoom Savona kreeg een lichte portefeuille en de sleutelpositie van minister van Financiën ging naar Tria. Van deze laatste werd in de pers de uitspraak geciteerd dat in Italië “geen enkele politieke kracht” uit de eurozone wil stappen. In Spanje verving de socialist Pedro Sanchez de rechtse Mariano Rajoy als premier na een motie van wantrouwen, hoewel het onduidelijk is hoe lang verkiezingen uitgesteld kunnen worden gezien de minimale parlementaire steun voor de nieuwe regering.

Er was vorige week goed nieuws uit de eurozone, maar dat bleef onopgemerkt. De kerninflatie herstelde zich in mei sterk – natuurlijk wel vanaf de hele lage stand in april. Wij blijven deze belangrijke economische indicator nauwlettend in de gaten houden, want hij zal bepalend zijn voor de timing van een eventuele aanscherping van het monetaire beleid in de eurozone.

GBP
Er waren geen first-tier cijfers en er was ook geen nieuws over de Brexit-onderhandelingen, dus het Britse pond volgde grotendeels de roterende bewegingen die de euro maakte als reactie op nieuws uit de Italiaanse politiek en de markten voor staatsschulden. Deze week zal het niet veel anders zijn, hoewel de PMI-indicatoren voor zakelijke activiteit (dinsdag) een eerste indicatie zullen geven van de groei in het tweede kwartaal.

USD
Het Amerikaanse payroll report van mei was over het geheel genomen een positieve verrassing. De banengroei was sterker dan verwacht, maar ook de werkloosheid is gedaald en de arbeidsmarktparticipatie is gestegen; bovendien vormden de lonen een opwaartse verrassing. Het is verrassend dat de werkgelegenheid zo laat in de groeicyclus zo goed is. Dit nieuws maakte een einde aan de beginnende rally van de euro en zorgde voor een stijging van het rendement van Amerikaanse tienjarige staatsobligaties tot boven het niveau van 2,90 – nadat dit in slechts twee weken van zorgwekkend Italiaans nieuws uitzonderlijk sterk gedaald was, van 3,12 naar 2,76.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.