Hoop op Duitse coalitie en sterke economische cijfers drijven koers euro omhoog

Enrique Díaz-Álvarez27/nov/2017Valuta-updates

Een dubbele dosis positief politiek en economisch nieuws schudde de valutamarkten wakker uit hun traditionele dufheid rond Thanksgiving. Het nieuws dat een grote coalitie tussen Duitse conservatieven en sociaaldemocraten verkend werd na het mislukken van de gesprekken tussen vier partijen steunde de gemeenschappelijke munt, net als de onverwachte stijging van de indicatoren voor zakelijke activiteit naar het hoogste punt in zeven jaar. Andere Europese valuta zoals het pond profiteerden daarvan mee. De rente in de VS lukte geen doorbraak naar boven en dat deed de dollar geen goed. De verliezer was deze week de Turkse lira: beleggers verloren het vertrouwen in de bereidheid van de centrale bank om monetaire instrumenten in te zetten tegen de inflatie.

Volgende week staan veel economische cijfers op de rol: de PMI-indicatoren voor zakelijke activiteit, de groei van het BBP in het derde kwartaal en het cruciaalste: de inflatiecijfers. Wij zouden ons richten op de consumentenprijzen in de VS en de flash-schattingen van de CPI, die beide donderdag bekend worden gemaakt.

BELANGRIJKE VALUTA IN DETAIL

EUR

Ook een uitermate sterke set PMI-indicatoren voor zakelijke activiteit voor november bevestigt dat de economie van de eurozone dit jaar heel sterk gaat eindigen. De samengestelde index steeg zo ver dat het hoogste punt ooit in zicht komt. De PMI’s zijn de werkelijke groeicijfers in de afgelopen paar jaar wel wat voorbij geschoten, maar de kracht van de recentelijk gepubliceerde cijfers valt niet te ontkennen.

Toch moet het beleid van de ECB gericht blijven op de teleurstellend lage inflatieniveaus. Volgende week biedt de bekendmaking van de flash-waarden voor de CPI misschien wel de belangrijkste informatie uit de eurozone, als we de ECB-bijeenkomsten even buiten beschouwing laten. Het kerncijfer (exclusief de volatiele voedsel- en energieprijzen) zou op of onder de 1% moeten blijven – dan houden we in de nabije toekomst gegarandeerd negatieve rentes.

GBP

Vorige week werd de begroting 2018 gepubliceerd. Deze bevatte vrij sombere verwachtingen voor toekomstige groei, productiviteit en het loon van werknemers in het VK. Maar de valutamarkten negeerden dit nieuws volledig. De aandacht blijft gericht op de Brexit-onderhandelingen met de Europese Commissie. De volgende belangrijke datum is de bijeenkomst van de Europese Raad op 14 en 15 december. Als de Europese vertegenwoordigers van mening zijn dat voldoende voortgang is geboekt om naar de volgende fase te gaan dan vermindert de kans op een harde Brexit aanzienlijk en zou de koers van het pond naar zijn (hogere) evenwichtswaarde moeten bewegen. Toch blijft het resultaat van de bijeenkomst heel onzeker en verwachten wij dat in de aanloop ernaartoe de volatiliteit van het pond zal toenemen.

 

USD

Zoals gebruikelijk was er in de vakantieweek rond Thanksgiving weinig nieuws uit de VS. De notulen van de laatste bijeenkomst van de Federal Reserve bevestigden dat een renteverhoging in december zo goed als zeker is, maar de rentemarkten blijven sceptisch over de kans op aanhoudende verhogingen daarna.

Behalve door de publicatie van de cijfers voor de consumenteninflatie donderdag zal de koers van de Amerikaanse dollar vooral beïnvloed worden door het nieuws over de voortgang van het pakket belastingverlagingen door het Amerikaanse Congres.

 

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.