Zorgt Trump voor valutaonrust?

Enrique Díaz-Álvarez17/jan/2017Valuta-updates

De komende week kan een erg volatiele week worden voor de Amerikaanse dollar. Vooral vrijdag kan de handel erg wild worden omdat Trump zijn speech zal houden op het moment dat de Europese markten sluiten en dat kan reden zijn voor veel handelaren om het weekeinde in te willen gaan met afgedekte posities.

Maar ook andere gebeurtenissen kunnen zorgen voor veel bewegingen. De belangrijke inflatiecijfers die dinsdag in de VS bekend worden gemaakt zullen overschaduwd worden de verwachte uitlatingen van Fed-voorzitter Yellen tijdens een groepsdiscussie op woensdag.

Trump-effect

Sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen steeg de dollar op vage verwachtingen dat de komende regering de economie met fiscale maatregelen zou gaan stimuleren. Maar de uitblijven van enige duidelijkheid tijdens Trump’s persconferentie werd door handelaren als negatief beschouwd. De greenback viel dan ook tegenover nagenoeg alle G-10 valuta’s terug, met schrille uitzondering van het Britse pond.

Dalers

Het pond werd omlaag getimmerd door de toenemende angst voor een harde Brexit, waardoor Engeland de toegang tot de gemeenschappelijke markt zal verliezen.

De slechtste performer was echter de Turkse lira, die een overweldigende 5% verloor tegenover de euro. De verkoopgolf werd getriggerd door de zorgen van S&P over de kwetsbaarheid van de Turkse economie, zowel macro-economisch als financieel, een zorg die wij ten volle delen.

Volle agenda

De agenda voor de valutamarkten is deze week tot aan de rand gevuld. Natuurlijk zal er nauwlettend worden gekeken naar de speech van de Britse premier Theresa May omdat ze beloofd heeft haar standpunt inzake de Brexit-onderhandelingen te zullen verduidelijken. Wat het Britse pond ook raakt is de mogelijkheid dat het hooggerechtshof uitspraak doet inzake het in gang zetten van artikel 50.

De ECB-vergadering van donderdag zou een non-event moeten zijn, omdat president Draghi eenvoudigweg alleen maar zijn boodschappen die hij in eerdere vergaderingen heeft gebracht zal herhalen.

Tenslotte zal de markt aan de lippen hangen van de komende Amerikaanse regering over ieder detail dat zij met de markten zal willen delen inzake het toekomstige economische beleid.

Positieve verrassingen

De sterke onderstroom aan positieve economische verrassingen uit de Eurozone hiel ook afgelopen week aan. Maar de politieke kalender overheerste afgelopen week. De gemeenschappelijke munt steeg vooral in reactie op de negatieve politieke omwikkelingen in Engeland en de VS. Dat zal deze week niet anders zijn, ondanks de ECB-vergadering van donderdag. Wij verwachten dat in essentie alleen maar de boodschap van december herhaald zal worden en dat president Draghi zal benadrukken dat de centrale bank nu in een afwachtende houding verkeert, om daarbij de effecten van de daling van de euro en de buitengewone monetaire stimulansen op de economie van de Eurozone duidelijk te krijgen voordat er enige wijziging in zowel het beleid als in de communicatie naar de markt zal komen.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.