Toespraak Yellen bevestigt verdere renteverhogingen in 2016

Enrique Díaz-Álvarez30/aug/2016Valuta-updates

De rustige zomer op de valutamarkten werd afgelopen vrijdagnamiddag verstoord door de langverwachte toespraak van Janet Yellen. Haar expliciete uitspraak over “sterke argumenten voor verdere renteverhogingen” was onmiddellijk van groot belang voor de markten. Volgens onze mening is dit in lijn met de consistente verkrappingsgezinde toon van recente communicatie door leden van de Federal Reserve en garandeert dit één of twee verdere renteverhogingen in 2016. Na enige twijfel reageerden de markten op de duidelijke toon van de toespraak: de dollar kon daardoor stijgen en aandelen daalden.

Deze week zal nieuws uit de Verenigde Staten de valutamarkten blijven beïnvloeden. Op vrijdag verwachten we het laatste belangrijke economische nieuws voor de septemberbijeenkomst van de Fed: het Amerikaanse banenrapport van de maand augustus. We verwachten opnieuw een sterk rapport dat een groot deel van FOMC-leden zal motiveren om te stemmen voor een verhoging van de rente. Dit zal de komende weken dan ook een goede steun blijven bieden aan de Amerikaanse dollar.

EUR

De flash PMI index voor het ondernemersvertrouwen was in augustus vrij stabiel op een niveau van 53,3. Tot dusver lijkt het erop dat managers het resultaat van het Brexit-referendum hebben aanvaard en is het vertrouwen op een niveau consistent met bescheiden groei in de eurozone. Dit gemiddelde verbergt echter grote verschillen tussen nationale economieën. Spanje groeit sterk en haalt de schouders op bij de politieke onzekerheid terwijl politieke partijen er niet in slagen om een regering te vormen. Intussen blijft Duitsland standvastig en lijkt Italië moeilijk te overtuigen.

Als ons geen grote verrassingen te wachten staan bij de publicatie van de inflatiecijfers uit de eurozone, verwachten we dat de euro zal blijven watertrappelen terwijl investeerders worstelen met de zo goed als zekere renteverhoging door de Fed in 2016. Dit is namelijk nog niet volledig ingeprijsd door de rentemarkten, hoewel het verschil tussen de prijzen en de communicatie van de Fed de voorbije weken duidelijk is verkleind.

USD

De verkrappingsgezinde toon van Yellen tijdens haar toespraak bij Jackson Hole kwam niet geheel onverwacht na andere Fed-uitspraken de afgelopen weken. De belangrijkste ontwikkeling die Fed officials nog dichter naar een tweede renteverhoging duwt, is ongetwijfeld de sterkte van de Amerikaanse arbeidsmarkt. De zwakte van de maand mei is zo goed als vergeten en het driemaandelijks gemiddelde van 190 000 extra banen voor het rapport van vrijdag ligt ver boven de verwachtingen.

Nu de financiële markten het hoofd goed boven water houden in combinatie met positieve vooruitzichten voor zakelijke en consumentenbestedingen, staat er volgens ons weinig in de weg van twee renteverhogingen in 2016. Wij verwachten er één in september en één in december.

GBP

In tegenstelling tot de erg zwakke indicatoren van het zakelijk vertrouwen is de werkelijke activiteit in het Verenigd Koninkrijk tot nu toe sterker dan verwacht na de schok van het Brexit-referendum. De aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen daalden in juli tot ieders verbazing en de detailhandelsverkopen bleken ook positiever dan voorspeld. Dit zijn echter erg volatiele cijfers die enkel een deel van de Britse economie in kaart brengen.

Echter, de stelling dat de daling van het pond op korte termijn de economische impact van het referendum zal opvangen begint terrein te winnen. Het pond heeft sterk winst gemaakt tegenover de dollar en de euro en het lijkt erop dat de post-referendum dieptepunten tegenover beide valuta’s op middellange termijn zullen standhouden.
Abonneer u hier en ontvang onze valuta-updates via e-mail

 

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.