Sterke cijfers uit VS; Bank of England overtreft verwachtingen

Enrique Díaz-Álvarez08/aug/2016Valuta-updates

Afgelopen week verwachtten we wat vuurwerk op de valutamarkten en we werden niet teleurgesteld. Op donderdag verlaagde de Bank of England haar rente en werd het QE-programma aanzienlijk uitgebreid. De renteverlaging werd door iedereen verwacht, maar slechts enkele analisten, inclusief wijzelf, hadden de uitbreiding voorspeld. Op vrijdag kwam er dan ook een sterk banenrapport uit de Verenigde Staten, wat betekent dat een renteverhoging in september een grotere mogelijkheid wordt. We zouden dit jaar zelfs nog twee verhogingen kunnen zien.

Figuur 1: Nonfarm Payrolls Verenigde Staten (2010 – 2016)

US Nonfarm Payrolls

Bron: Thomson Reuters Datastream, Datum: 08/08/2016

Intussen reageerden de markten weinig verrassend en werden de dollar en het pond naar omlaag gestuurd. Minder voorspelbaar was de stijging van risicovolle activa en valuta’s van opkomende markten na het Amerikaanse banenrapport. Het lijkt erop dat optimisme over wereldwijde groei de zorgen over hogere Amerikaanse rentes overstijgt.

Deze week wordt relatief rustig. Er is weinig economisch nieuws uit de eurozone, de VS, het Verenigd Koninkrijk of Japan. Veel traders en investeerders zullen hiervan proberen gebruik te maken om met zomervakantie te gaan. Tot het einde van de maand verwachten we dat de belangrijke valuta’s in enge grenzen zullen bewegen. Daarna zal de jaarlijkse Jackson Hole conferentie voor centrale banken op de voorgrond komen en verwachten we duidelijke communicatie van Fed-voorzitter Yellen over de volgende renteverhoging in de VS.

EUR

Het enige macro-economische nieuws dat vorige week van enig belang was, was een teleurstellende publicatie van Duitse fabrieksorders van de maand juni. Deze week staat er opnieuw weinig nieuws op het programma, maar we krijgen echter wel bbp-groeivooruitzichten voor het tweede kwartaal. Dit is een indicator gebaseerd op het verleden en dus van weinig nut bij het vaststellen van de manier waarop de economie in de eurozone reageert op de onrust na het Brexit-referendum. We verwachten daarom dat de impact op de valutamarkten laag zal zijn en de euro binnen enge grenzen zal bewegen tussen 1,10 en 1,11 tegenover de dollar.

USD

Zorgen in verband met een vertraging van de Amerikaanse economie verdwenen als sneeuw voor de zon dankzij een sterk banenrapport voor de maand juli. Tijdens die maand werden er 255 000 banen gecreëerd, wat recente cijfers en verwachtingen overtrof. Ook de gemiddelde uurlonen namen toe en de totale salarissen groeiden met bijna 10% op jaarbasis.

Daarnaast toonden ook de cijfers over de beroepsbevolking en arbeidsparticipatie (een grote zorg voor de Fed) gezonde vooruitzichten. Nieuwe geruchten over mogelijke renteverhogingen in september en de grote waarschijnlijkheid van minstens één en mogelijk twee verhogingen dit jaar, zorgden voor een stijging van de dollar.

De Verenigde Staten is één van de weinige landen waaruit we deze week nieuws mogen verwachten, namelijk de schattingen van de detailhandelsverkopen voor de maand juli. Een gezonde groei van de lonen de voorbije twee maanden betekent dat we een behoorlijke stijging van deze volatiele indicator zullen zien.

GBP

De Bank of England voldeed volledig aan onze verwachtingen in verband met de verlaging van de rente, maar ook met de uitbreiding van de monetaire verruiming. De bank ging echter nog verder en kondigde aan het inkoopprogramma uit te breiden met bedrijfsobligaties.

Nog belangrijker was de aankondiging van het rechstreeks lenen aan banken. De technische details van het programma zijn cruciaal, want het geeft banken de mogelijkheid om rechtstreeks te lenen van de Bank of England zonder onderpand. Dit zorgt ervoor dat de Bank of England de financieringskosten van banken kan scheiden van het algemene niveau van de rente. Intussen kan het een verwaarloosbare kost van financiering van banken behouden zonder het algemene renteniveau te moeten verlagen.

Het pond kreeg klappen door zowel dit nieuws als door het pessimisme op lange termijn in de voorspellingen van de Bank of England na het Brexit-referendum. Toch kon het de week bijna ongewijzigd afsluiten tegenover de euro en merken we dat de grenzen van 1,30 – 1,35 tegenover de dollar nog steeds behouden blijven.

Abonneer u hier en ontvang onze valuta-updates via e-mail

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.