Focus op ECB-vergadering en PMI-index; BoE wijzigt rente (nog) niet

Enrique Díaz-Álvarez18/jul/2016Valuta-updates

Het nieuws over de staatsgreep in Turkije werd bekend gemaakt toen de beurs in New York de deuren al had gesloten voor het weekend. De Turkse lira onderging meteen een enorme verkoopgolf, de sterkste sinds de crisis in 2008. Ook de valuta’s van andere opkomende markten kregen klappen. Het mislukken van de staatsgreep zorgde maandagochtend voor een herstel van de meeste valuta’s van opkomende markten naar het niveau van vrijdagochtend, behalve voor de Turkse lira.   

Afgelopen week waren alle ogen op het Britse pond gericht en speculatie tegen de munt bereikte dinsdag bijna een recordhoogte. Zo’n algemene stellingname zorgt meestal voor sterke tegengestelde bewegingen, wat vorige week zeker het geval was. De Bank of England liet de rente ongewijzigd (hoewel renteverlagingen worden gegarandeerd bij de volgende vergadering) en handelaren waren er snel bij om hun shortposities af te dekken.

Dit zorgde voor een sterk herstel van de Britse munt, wat nauwgezet gevolgd werd door de wereldwijde aandelenmarkten en risk assets in het algemeen. Beleggers geloven namelijk in toenemende mate dat de Bank of England nieuwe monetaire stimuleringsmaatregelen zal aankondigen. Niet enkel de Britse centrale bank, maar ook de ECB en de Japanse centrale bank zullen mogelijk aanvullende maatregelen aankondigen.

Wij verwachten daarom een volatiele week, waarin we eindelijk de eerste aanwijzingen zullen zien van de economische gevolgen van het Britse referendum. De Britse PMI zakelijke sentiment index voor de maand juli zal komende vrijdag gepubliceerd worden, die van de Eurozone een dag eerder. Voor het Verenigd Koninkrijk wordt een scherpe daling verwacht die wijst op krimp.

Voor de Eurozone verwacht de markt een veel gematigder resultaat. Waarschijnlijk zal iedere verrassende afwijking ten opzichte van de verwachtingen zorgen voor scherpe bewegingen op de markten. Alsof dit nog niet genoeg is, is er donderdag ook nog de ECB-vergadering. Er worden geen wijzigingen op gebied van beleid verwacht, maar de markten zullen Draghi’s woorden tijdens de persconferentie sterk analyseren om hints te vinden in verband met verdere monetaire verruimingen om de macro-economische schade van het referendum te beperken.

EUR

Ook voor de eurozone staat er een kritische week op het programma. Naast de julivergadering van de ECB zullen we de eerste signalen van schade aan het ondernemersvertrouwen zien als gevolg van het Britse referendum. De verwachtingen zijn opnieuw niet meer dan een gok, maar algemeen wordt een daling van net meer dan een half punt in de samengestelde index verwacht,  53.1 naar 52.5. Dit zou het laagste niveau sinds begin 2015 zijn. Een negative verrassing zou de gemeenschappelijke munt onder sterke druk plaatsen en zou mogelijk het niveau van 1,10 tegenover de dollar doorbreken.

Net zo belangrijk zullen de uitspraken van Draghi zijn tijdens de persconferentie op donderdag na de ECB-vergadering. We verwachten meer duidelijkheid over verdere verruimingsmaatregelen, maar ook over oplossingen voor het Italiaanse banksysteem.

USD

Afgelopen week zagen we de cijfers over de Amerikaanse detailhandel en de inflatie. De detailhandelscijfers waren erg positief en het driemaandelijks gemiddelde (zonder voertuigen en benzine) groeit nu met 5% op jaarbasis. De kerninflatie (zonder voedsel en energie) groeide naar 2,3% op jaarbasis, opnieuw een teken dat er verkrapping van het monetaire beleid op komst is.

De marktverwachting voor een renteverhoging in de VS staat nu op 50%, volgens ons nog steeds een te laag cijfer. Het is wel een enorme verandering ten opzichte van de 10% die meteen na de afloop van het referendum werd ingeschat. Zolang dit getal blijft stijgen verwachten wij dat de koers van de Amerikaanse dollar steun zal ondervinden tegenover alle andere valuta’s.  

GBP

Het pond kon naar het hoogste niveau van deze maand stijgen na het verrassende nieuws dat tijdens de julivergadering van de Bank of England slechts één lid (Gertjan Vlieghe) stemde voor een directe renteverlaging. De Bank of England hintte echter dat een pakket verruimingsmaatregelen op komst zou zijn voor de vergadering in augustus. We zien dat de BoE de rente bijna zeker zal verlagen met 25 punten tijdens de bijeenkomst van volgende maand.

Alle aandacht gaat nu naar vrijdag wanneer de PMI zakelijke sentiment index van de maand juli wordt gepubliceerd. De markten verwachten een daling van de samengestelde index van 52,4 naar 48,5, ruim onder de krimplijn van 50. Omdat de situatie nogal onvoorspelbaar is gaat het hier om niet meer dan een gok. Op vrijdag zullen we op het einde van de dag ongetwijfeld een beter overzicht hebben van de schade aangericht door het Britse referendum.

Abonneer u hier en ontvang onze valuta-updates via e-mail

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.