Opnieuw zware week voor Britse pond

Enrique Díaz-Álvarez11/jul/2016Valuta-updates

Wie uitkijkt naar een lichtpuntje voor het Britse pond zou tevreden kunnen zijn met het feit dat het tempo waarmee de munt per week daalt aan het afnemen is. Het lijkt erop dat het een steunniveau gevonden heeft net onder de 1,30. Echter, het valt niet te ontkennen dat de politieke instabiliteit die in het Verenigd Koninkrijk heerst in combinatie met het nieuws dat meer vastgoedfondsen tijdelijk moeten sluiten onvriendelijk was voor de waarde van het pond in vergelijking met de meeste belangrijke valuta’s.

Elders op de G10 valutamarkten was de regel afgelopen week: Hoe verder weg van het Verenigd Koninkrijk, hoe beter de munt presteerde. De Amerikaanse dollar deed het goed tegenover alle Europese valuta’s, gedreven door een sterk banenrapport. De ontwikkeling van de lonen op jaarbasis versus de kerninflatie in de VS klinkt voor het FOMC ongetwijfeld als muziek in de oren. Het is dan ook één van de belangrijkste ontwikkelingen die ze verwachten te zien voor de rente omhoog kan gaan (figuur 1).

Figuur 1: Gemiddeld uurloon Verenigde Staten versus kerninflatie (2012 – 2016)

Loongroei VS

 

Het goede nieuws uit het banenrapport is één van de belangrijkste redenen waarom wij verwachten dat de greenback zijn stijging tegenover de euro zal hervatten.

De yen deed het afgelopen week ook niet slecht, net als de Australische en Nieuw-Zeelandse dollar. Daarnaast verdient de Argentijnse peso een speciale vermelding, die een finke stijging liet zien en niet zo vaak voorkomt tussen de toppers. Momenteel kan de huidige marktomgeving het best worden beschreven als een selectieve voorkeur voor risico nu beleggers Europese assets vermijden, met uitzondering van staatsobligaties. Ze focussen vooral op aandelen die relatief veilig zijn voor de Brexit-gevolgen. Een voorbeeld hiervan zijn de Amerikaanse aandelen, die vorige week afsloten met een historische winst.

Deze week zullen we de eerste aanwijzingen zien van de gevolgen van het Britse referendum. De vergadering van de Britse centrale bank zal ongetwijfeld de aandacht opeisen en zowel de beslissing over de rente als de notulen zal van groot belang zijn.

Euro (EUR)

Afgelopen week kregen we een eerste hint van de impact van het referendum op het vertrouwen in de eurozone en dat zag er niet goed uit. De Sentix index van het vertrouwen onder beleggers daalde veel sterker dan verwacht, namelijk met 7,2 punten (figuur 2).

Figuur 2: Eurozone Sentix Investor Confidence Index (2014 -2016)

Sentix ConfidenceIndex

 

Het is weliswaar minder belangrijk dan het PMI-cijfer dat later deze maand uitkomt, maar het bewijst dat de impact van het referendum onderschat zou kunnen zijn door de markten. Het groter wordende gat tussen de economische ontwikkeling, het vertrouwen van investeerders en de monetaire politiek van de Fed en de ECB zouden de komende weken verdere neerwaartse druk op de euro kunnen leggen.

Amerikaanse dollar (USD)

Het sterke banenrapport van afgelopen week heeft de zorgen over een mogelijke recessie in de VS doen verdwijnen. Er kwamen 287 000 nieuwe banen bij, waarmee het zesmaandelijks gemiddelde op 172 000 uitkomt. Daarnaast waren er nog meer geruststellende gegevens: Hoewel de werkloosheid steeg met 0,1% naar 4,9%, was dit eigenlijk te wijten aan het feit dat de arbeidsparticipatie is opgelopen naar 62,7%.

Het sterke rapport deed ook de verwachting van de markt voor een renteverhoging in de VS oplopen naar 22%. Wij denken dat dit cijfer veel te laag is. Het feit dat de Amerikaanse economie en het financiële systeem ongeraakt zijn door de Brexit-gevolgen zou ten minste één renteverhoging door de Fed in 2016 moeten toelaten en drie of vier in 2017.  De steun die daaruit voortkomt voor de dollar zou de munt de komende maanden moeten laten presteren tegenover alle belangrijke munten.

Britse Pond (GBP)

Deze week zal er weinig nieuws gepubliceerd worden dat de gevolgen van het referendum reflecteert en zijn alle ogen gericht op de vergadering van de Bank of England op donderdag. De verwachtingen lijken verdeeld tussen geen wijzigingen en een renteverlaging van slechts 0,25% naar een niveau van 0.25%. Wij verwachten eerder de tweede optie en zouden niet verbaasd zijn als de rente verlaagd zou worden naar 0%.

De notulen van de vergadering zullen even belangrijk zijn als de beslissing zelf en zullen een gedetailleerd overzicht geven van de reactie van beleidsmakers op het referendum. Hierdoor is het nog moeilijker dan normaal om valutaschommelingen rond deze gebeurtenis te voorspellen.

Volgens onze mening is de aggresieve monetaire verruiming al gereflecteerd in de koers van het pond en zou het een bescheiden steun rond de huidige niveaus kunnen behouden tegenover de euro.  Het feit dat (tot nu toe) het sluiten van vastgoedfondsen niet is overgeslagen naar andere asset classes is een welkom teken van een stabilisering van de Engelse financiële markten.

Abonneer u hier en ontvang onze valuta-updates via e-mail

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.