Sterk herstel voor aandelenmarkten, Britse pond stabieler

Enrique Díaz-Álvarez04/jul/2016Valuta-updates

De markten lijken het resultaat van het Britse referendum momenteel rustig te verwerken. Het pond heeft voor de korte termijn schijnbaar een bodem gevonden rond het niveau van 1,30-1,35 tegenover de Amerikaanse dollar. Dit gebeurde dankzij de verwachting dat het beruchte Artikel 50 nog lang niet geactiveerd zou worden, mogelijk zelfs niet voor 2017. Intussen kon de euro stabiliseren boven 1,10, maar wij verwachten dat dit steunniveau het niet lang zal houden gegeven de politieke risico’s en de vooruitzichten naar verdere verruimingsmaatregelen door de ECB.  

Wereldwijd konden de aandelenmarkten met nieuwe energie herstellen van de klappen die ze na het referendum kregen. Zo sterk zelfs, dat de wereldwijde indices hun verliezen van na het referendum voor het weekend weer hadden goedgemaakt. Vooral de prestatie van valuta’s van opkomende markten was indrukwekkend. Bijna alle belangrijke munten konden grote winsten boeken tegenover de euro en de dollar. De rally werd geleid door de Braziliaanse real en de Zuid-Afrikaanse rand. Het lijkt erop dat vooruitzichten naar oneindige stimuleringsmaatregelen door de Bank of England, de ECB en de Bank of Japan beleggers dwingt om te zoeken naar obligaties die nog wel een rendement bieden.

Naast de onvoorspelbare politieke situatie in het Verenigd Koninkrijk en Brussel blijven we kijken naar sentiment indicatoren om een eerste blik op de macro-economische val te werpen. Deze week zullen we weinig beweging zien, uitgezonderd de Sentix beleggers sentiment index in de eurozone.

EUR

Net zoals in het Verenigd Koninkrijk worden er weinig belangwekkende macro-economische cijfers verwacht. Cijfers over de periode voor het referendum hebben sinds het verrassende resultaat en onrust op de markten nog weinig betekenis. De valutamarkten zullen toespraken van Europese leiders in het oog houden en in hoeverre de Britse regering geduld en begrip kan verwachten van haar partners.

Andere belangrijke politieke-economische risico’s vormen zich rond de status van Italiaanse banken. Het lage rendement veroorzaakt door het lakse beleid van de ECB, en slecht presterende leningen hangen als een donkere wolk boven de sector. Een politiek gevecht dreigt tussen de Italiaanse regering en Europese overheden over een mogelijke overheidsinterventie, waar de EU felle weerstand tegen biedt. Deze week verwachten we belangrijke ontwikkelingen rond dit onderwerp.  

USD

Het banenrapport van komende vrijdag is de enige macro-economische gebeurtenis die verwacht wordt een significante impact te hebben op de valutamarkten. Na de teleurstelling van vorige maand verwachten we deze keer een sterker cijfer in de buurt van 200 000 jobs in juni. Dit zou bevestigen dat de zwakke meimaand eenmalig was en zou slechts een bescheiden impact hebben op de verwachtingen van toekomstige renteverhogingen. Verder zullen de markten zich ook focussen op communicatie van de Fed, waarvan er deze week genoeg zullen zijn. Dudley zal op dinsdag een toespraak houden, Tarullo volgt op woensdag en later die dag worden ook de notulen van de FOMC gepubliceerd.  

GBP

Gouverneur Carney van de Bank of England gooide olie op het vuur van de in gang gezette rally door te suggereren dat een renteverlaging bijna zeker deze zomer doorgevoerd zal worden. Dit zou eventueel zelfs al kunnen gebeuren tijdens de julivergadering van het MPC. Hij vermeldde ook dat enorme liquiditeitssteun beschikbaar zal zijn voor banken, net als een verlaging van kapitaaleisen om zo het uitlenen van geld aan te moedigen. Deze aankondiging deed het pond dalen, maar die kon snel herstellen en lijkt een bodem gevonden te hebben rond 1,19 euro en 1,31 dollar.  

De markten zullen de PMI zakelijk sentiment indices deze week volledig negeren omdat ze nog geen rekening houden met het resultaat van het referendum. Weinig zal belangwekkend zijn tot de cijfers van juli gepubliceerd worden op het einde van de maand. Totdat deze informatie bekend is, verwachten we dat het pond volatiel zal zijn en vooral zal reageren op de reactie van de EU op het vertragen van de Brexit en het activeren van Artikel 50. Hier worden geen belangrijke mededelingen verwacht tot maandag 11 juli, wanneer de Eurogroep samenkomt.

Abonneer u hier en ontvang onze valuta-updates via e-mail

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.