Brexit-rapport: 30 jarig dieptepunt voor Britse pond

Enrique Díaz-Álvarez24/jun/2016Valuta-updates

Donderdagnacht betekende een vrije val voor het Britse pond nadat het Verenigd Koninkrijk tijdens het historische referendum onverwacht koos om de Europese Unie te verlaten. Het was één van de meest dramatische valutabewegingen in de recente geschiedenis.

Toen de eerste resultaten in de vroege uren bekend gemaakt werden, stortte het pond in naar een waarde van 1,33 tegenover de Amerikaanse dollar. Dit  komt overeen met een gigantische val van liefst 10% in enkele uren en stuurde de munt naar het laagste punt tegenover de dollar sinds 1985 (figuur 1).

Figuur 1: GBP/USD (23/06/2016 – 24/06/2016)

Brexit 1

Bron: Thomson Reuters Datastream Datum: 24/06/2016

Sinds het uittreden van Engeland uit het wisselkoersmechanisme in 1992 heeft het pond nooit een waardevermindering op deze schaal laten zien. De agressieve en volatiele bewegingen waren veel heftiger dan we hebben gezien tijdens een financiële crisis.   

Het pond kelderde ook in waarde tegenover alle andere belangrijke valuta’s, inclusief een vermindering van 8% tegenover de euro en een enorme daling van 15% tegenover de Japanse yen.

De euro zelf  leed onder een sterke verkoopgolf en daalde met 4% tegenover de Amerikaanse dollar toen investeerders vluchtten naar de veilige haven van de yen (figuur 2). Die dook op een gegeven moment onder de 100 voor een dollar, de eerste keer in twee en een half jaar.   

Figuur 2: EUR/USD (23/06/2016 – 24/06/2016)

Brexit 2

Bron: Thomson Reuters Datastream Datum: 24/06/2016

Valuta’s van opkomende markten werden eveneens overdonderd door het nieuws. Vele munten vielen terug met 3-4% tegenover de Amerikaanse dollar.

Hoe hebben de Britten gestemd?

In tegenstelling tot een reeks opiniepeilingen die afgelopen week een lichte voorsprong toonden voor het ‘blijven’-kamp, won het andere kamp het tegen de verwachtingen in met 52% tegen 48%.  Het enorme ‘blijven’-resultaat uit Londen en Schotland bleek niet te volstaan om de stemming in de rest van het land te verslaan. Voornamelijk de noordelijke regio’s stemden massaal voor het verlaten van de EU.

De resultaten kwamen vanochtend als een grote verrassing voor de financiële markten. Toen de stemming gisteren afliep om 22u00 hadden ze bijna volledig een ‘blijven’-resultaat ingeprijsd. Eerder steeg het pond nog naar een nieuw hoogtepunt voor het jaar 2016 toen een opiniepeiling van YouGov suggereerde dat het tot een ‘blijven’-resultaat zou komen.

Wat betekent dit voor de Britse economie?

Vanwege bijzondere aard van de uitslag is het moeilijk om de impact op de Britse economie met zekerheid te voorspellen.

We verwachten in ieder geval een sterke stijging van de inflatie, mogelijk ook een een vertraging van de groei en een stijging van de financiële onzekerheid. De Bank of England haalde al aan dat de Britse economie nog voor het einde van dit jaar in een recessie zou kunnen belanden.

Het verlaten van de EU betekent ook dat een renteverhoging door de Bank of England nu zo goed als uitgesloten is.  

We zien zelfs een mogelijkheid dat de Britse centrale bank een directe renteverlaging zal invoeren om de mogelijke krimp van investeringen en groei tegen te gaan. De rente zou zelfs naar nul kunnen worden verlaagd, wat de komende dagen of tijdens de junivergadering van de centrale bank aangekondigd zou kunnen worden.

De Bank of England zou zelfs kunnen besluiten  om te interveniëren op de valutamarkten om daarmee de waarde van het pond te beschermen. Minder conventionele methoden zoals het uitbreiden van het kwantitatieve verruimingsbeleid zou ook een mogelijkheid kunnen zijn.  

Ook de politieke situatie is erg onzeker geworden nadat eerste minister David Cameron vanochtend aankondigde dat hij zijn ontslag zal indienen na zes jaar als leider van de Conservatieve partij.

Vooruitzichten op de valutamarkten

Wij zullen onze verwachtingen voor het pond aanzienlijk neerwaarts bijstellen. Op de korte termijn zal veel afhangen van de reactie van monetaire en financiële autoriteiten, de centrale banken voorop.

Er zijn al geruchten dat de Japanse centrale bank heeft ingegrepen om de opmars van de Yen tegen te houden. De reactie van de Britse centrale bank zal erg belangrijk zijn. Er is geen twijfel mogelijk dat crisisvergadering bijeen geroepen zijn in Frankfurt en Washington. We verwachten daarom ook een interventie als de markten zich niet snel stabiliseren.

Volgens onze mening prijzen de markten de negatieve politieke en economische gevolgen van deze uitslag voor de rest van de Europese Unie niet voldoende in. We zien al gesprekken in andere Europese landen om een gelijkaardig referendum te organiseren.  De onzekerheid omtrent de economische unie zal toenemen en de verdere ontwikkeling van de monetaire unie zal volgens ons aanzienlijk veel moeilijker worden.

Ondanks de verkoopgolf van afgelopen nacht denken wij dat het huidige niveau voor de EUR/USD onvoldoende de verslechterde economische achtergrond voor de monetaire unie weergeeft. Wij verwachten daarom dat de euro de komende weken en maanden aanzienlijk veel verder zal dalen dan het huidige niveau.

 

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.