Alle ogen deze week gericht op Brits referendum

Enrique Díaz-Álvarez20/jun/2016Valuta-updates

De financiële markten blijven vooral reageren op het laatste nieuws in verband met het Britse referendum dat deze week zal plaatsvinden. De moord op parlementslid en voorstander van een ‘blijven’-scenario – Jo Cox – zorgde voor een onderbreking van de campagnes aan beide kanten. Verwachtingen dat deze tragische gebeurtenis de kansen voor de ‘leave’-voorstanders zal verkleinen, zorgden dat het pond en in mindere mate de euro het hoofd boven water konden houden.

Niettemin was het voor de Amerikaanse dollar een indrukwekkende week, ondanks de dovish toon van het FOMC. De Federal Reserve behoudt de verwachting van twee renteverhogingen dit jaar, wat in lijn is met onze inschatting. Verwachtingen voor de rente op lange termijn werden echter aanzienlijk naar beneden bijgesteld.

Het referendum van deze week is zonder twijfel de belangrijkste risico-gebeurtenis van het jaar 2016. De uitslag zal gegarandeerd scherpe bewegingen op de financiële markten veroorzaken, voornamelijk voor het Britse pond. Bij Ebury gaan we er nog steeds vanuit dat het Verenigd Koninkrijk zal stemmen om in de EU te blijven, hoewel het mogelijk nipt zal worden. Statistische analyses en bookmakers menen dat de kans op een Brexit 35% is, ondanks de recente stijging van de ‘leave’-kant in opiniepeilingen. Aangezien deze gebeurtenis van erg groot belang is, blijven we u doorheen de week op de hoogte houden. De resultaten worden op donderdag verwacht na middernacht.  

EUR

De handel van EUR/USD stond afgelopen week opnieuw in de schaduw van het referendum. Het paar volgde de GBP/USD, hetzij met meer gedempte bewegingen.   

In normale omstandigheden zou de publicatie van de PMI zakelijk sentiment indicatoren deze week belangrijk zijn voor de handel in de euro. We verwachten echter dat dit volledig overschaduwd zal worden door de laatste opiniepeilingen en nieuws over het Britse referendum. Als er gestemd wordt om de EU te verlaten, zal dit de euro vrijwel zeker sterk doen dalen tegenover de Amerikaanse dollar. Een ‘blijven’-resultaat zal daarentegen op korte termijn zorgen voor een stijging, hetzij in mindere mate.

Daarnaast zou een Brexit-scenario de meeste strategen, inclusief onszelf, dwingen om een flink aantal van onze verwachtingen over de Europese economie te herzien, inclusief de neerwaartse risico’s op middellange termijn. Wij houden u op de hoogte!

USD

De juni-vergadering van de Federal Reserve afgelopen week bleek een anticlimax op de valutamarkten. Zoals verwacht bleef de rente ongewijzigd en kwam het belangrijkste nieuws van de voorspellingen voor toekomstige renteverhogingen. De gemiddelde verwachting van de leden komt neer op een rente van 2,4% op het einde van 2018. Het niveau op lange termijn wordt verwacht op 3,0%, wat eerder nog 3,3% was.   

De dollar nam wat troost uit de voorzichtig optimistische toon van voorzitter Yellen tijdens de persconferentie. Ze suggereerde namelijk dat een renteverhoging in juli nog steeds mogelijk is. Hierdoor leed de dollar nauwelijks, ondanks de scherpe neerwaartse bijstelling van de lange termijn rente. Sterker nog, gezien de scherpe neerwaartse herziening van FOMC-leden voor de lange termijn, eindigde de dollar vorige week net iets lager in handelsgewogen termen.  

Naast de verklaring van voorzitter Yellen op dinsdag staat er weinig op de Amerikaanse kalender dat de aandacht van het EU-referendum in het Verenigd Koninkrijk kan afleiden. We verwachten dat de dollar grotendeels zal reageren op de opiniepeilingen en de resultaten van het referendum.

GBP

Nu het referendum nadert, zijn alle andere kwesties van de radar verdwenen voor het pond. Verdere opiniepeilingen tonen een Brexit-uitkomst als meer waarschijnlijk, waardoor het pond donderdagmiddag gevaarlijk dichtbij het niveau van 1,40 kwam tegenover de dollar. Toen het tragische nieuws van de moord op MP Jo Cox bekend werd gemaakt, resulteerde dit in een kort herstel voor naar 1,44 bij de sluiting op vrijdag. De markten verwachten dat dit nieuws de kans op een Brexit zal doen verkleinen en peilingen van afgelopen weekend suggereren dat dit inderdaad het geval zou kunnen zijn.

Deze schommelingen zijn maar een fractie van wat we later deze week zullen verwachten op de valutamarkten. Wij voorspellen een daling van ongeveer 10% tegenover de Amerikaanse dollar in geval van een overwinning van het Brexit-kamp en een rally van 5% als het ‘blijven’-kamp wint. Bewegingen tegenover de euro zouden respectievelijk 8% en 4% kunnen zijn.

Abonneer u hier en ontvang onze valuta-updates via e-mail

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.