Vlucht naar veilige valuta’s na aanslagen in Brussel

Enrique Díaz-Álvarez23/mrt/2016Valuta-updates

Gisteren reageerden de markten met beroering en volatiliteit.  

De dodelijke terroristische aanslagen in de internationale luchthaven van Brussel en een metrostation zorgden ervoor dat investeerders vluchtten van risicovolle activa naar de veilige havens van de Amerikaanse dollar, de yen en de Zwitserse frank, die als resultaat allemaal stegen.

Het Brits pond werd voornamelijk sterk beïnvloed en daalde met bijna 1% tegenover de Amerikaanse dollar. Dit werd veroorzaakt door angst dat de aanslag in Brussel de campagne zou kunnen steunen waarbij het Verenigd Koninkrijk de EU na het referendum deze zomer verlaat.  

De gebeurtenissen in België gisteren in combinatie met de politieke fallout na de begroting van vorige week, hebben voorspellingen van analisten voor een eventuele Brexit doen stijgen. Sommigen voorspellen zelfs een kans van 40%.

EUR

De euro eindigde gisteren 0.2% lager tegenover de Amerikaanse dollar en herstelde later op de dag gedeeltelijk, na de scherpe daling op dinsdagochtend als reactie op de gebeurtenissen in Brussel.

Economische cijfers uit de eurozone waren voornamelijk positief op dinsdag. De recente  inkoopmanagersindex voor de eurozone steeg boven de verwachtingen naar het hoogste niveau sinds december, van 53.3 naar 54. Dit gebeurde dankzij de groei in Duitsland die hoger was dan verwacht.

De productiesector in de eurozone groeide eveneens, maar enkel bescheiden. Deze index groeide met 0.2 punten naar 51.4.  De stijgingen zorgden voor een opluchting na de resultaten van de samengestelde index, de belangrijkste indicator van economische groei in de eurozone, die vorige maand naar een éénjarig dieptepunt daalde.  

Het economisch nieuwsoverzicht van de Europese Centrale Bank staat donderdag als eerste op de agenda, maar daarnaast wordt het een rustig weekeinde voor de economie in de eurozone.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.