ECB onder druk en stijging voor Britse pond

Enrique Díaz-Álvarez07/mrt/2016Valuta-updates

Afgelopen week verbeterde de stemming wereldwijd op de financiële markten. Er was weer bereidheid tot het nemen van risico’s, wat niet alleen aandelen stimuleerde maar ook grondstoffen, ruwe olie, valuta’s van opkomende markten en – last but not least –  het Britse pond. We wijzen al enige tijd op de overdreven afstraffing van het pond, waarbij de markt een zekerheid van een Brexit leek in te prijzen. Afgelopen week steeg de munt met 2.5% tegenover de Amerikaanse dollar, wat het pond nu in lijn brengt met de nog steeds tamelijk positieve Britse fundamentals.

Bedrijven blijven zich zorgen maken over de mogelijkheid van verdere yen rally’s door een verslechtering van het wereldwijde sentiment. Er vindt eveneens een gezonde discussie plaats in verband met eventuele verhogingen van de rente door de Fed in 2016. Natuurlijk denken wij dat deze zullen plaatsvinden en dat het Amerikaanse payroll report dit op vrijdag zal ondersteunen (meer hieronder).

Opkomende markten blijven herstellen en onze recente voorspelling dat deze een bodem hadden bereikt lijkt goed getimed.

Alle ogen zijn nu gericht op de belangrijke vergadering van de ECB op donderdag. We brengen een speciaal rapport uit en houden u op de hoogte van de uitkomst.

EUR

De inflatie in de eurozone zorgde vorige week voor een negatieve verrassing op de markten. De eurozone viel terug in deflatie omdat lage energieprijzen het jaarpercentage omlaag brachten naar -0.3%. Nog schokkender was echter de grote daling van 0.3% van de normaal meer stabiele kerninflatie naar 0.7%, maar net boven het dieptepunt van 0.6%. Deze cijfers zetten de ECB nog meer onder druk om donderdag te handelen. We verwachten forse aankondigingen op diverse gebieden, zowel voor rente als voor monetaire verruiming en maatregelen om de druk op de winstgevendheid van banken te verlichten. Houd dus zeker ons speciaal rapport in de gaten. De euro wacht rustig af ten opzichte van de Amerikaanse dollar en steeg afgelopen week met 1% aangezien de markten wachten op de uitkomst van de ECB-vergadering.

USD

De markten concentreerden zich afgelopen vrijdag op het Amerikaanse payroll report met het oog op eventuele effecten van de wereldwijde financiële schommelingen op de Amerikaanse werkgelegenheid. Deze effecten waren duidelijk niet aanwezig. De Amerikaanse economie genereerde in februari 242 000 banen en de cijfers over de voorgaande twee maanden werden opwaarts herzien met een totaal van 30 000 banen. Dit brengt de gemiddelde banengroei op ongeveer 225 000, een erg gezond tempo zo laat in de cyclus. De werkloosheid blijft op 4.9%, maar de arbeidsparticipatie tikte 0.2% omhoog, een teken dat de arbeidsmarkt nieuwe werknemers begint aan te trekken. Het enige negatieve punt was een teleurstellende daling van lonen met 0.1% na de stijging van 0.5% in januari.

De boodschap voor de Fed is duidelijk: terwijl er geen directe zorgen zijn over looninflatie, heeft de binnenlandse Amerikaanse economie geen invloed ondervonden van de onrust op de markten. De rentemarkt voorspelt nog steeds minder dan één renteverhoging in 2016. Wij denken daar anders over en verwachten dat de dollar na de correctie zijn opwaartse trend hervat.  

GBP

Algemeen presteerde het pond vorige week veel beter tegenover de euro en de Amerikaanse dollar. We kregen echter ook teleurstellend nieuws vanuit het Verenigd Koninkrijk: De kritische zakelijk sentiment indicatoren vielen tegen. De samengestelde index daalde met 3.4 punten naar 52.8. De reacties suggereerden dat de grote onzekerheid in verband met het Brexit referendum een grote rol speelde in deze daling. Dit nieuws verhoogt zeker de neerwaartse risico’s voor onze voorspelling van een groei rond 2.0%. Echter zijn de meest recente peilingen nog steeds in het voordeel om in de EU te blijven en we verwachten dat dit een positief effect zal hebben op de groei in de tweede helft van het jaar.

Abonneer u hier en ontvang onze valuta-updates via e-mail

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.