Pond onrustig door kans Brexit

Enrique Díaz-Álvarez22/feb/2016Valuta-updates

Afgelopen week stegen de aandelenmarkten en de grondstoffenprijzen wereldwijd doordat koopjesjagers zich op goedkope assets stortten, maar ook doordat verdere monetaire verruimingsmaatregelen door de ECB en de Japanse centrale bank door beleggers werden ingeprijsd.

Op de valutamarkten viel de volatiliteit op rondom het Britse pond. Vrijdag steeg deze munt scherp op het nieuws dat er een akkoord was bereikt tussen de Europese Unie en de Britse regering. Maar deze winst werd vanmorgen weer geheel weggepoetst nadat de populistische conservatieve leider Boris Johnson zich afscheidde van premier Cameron en aankondigde dat hij campagne gaat voeren voor een Brits uittreden uit de EU.

Rand in trek

Veel valuta’s van opkomende landen profiteerden van de belangstelling voor risicovolle beleggingen en stegen verder vanaf de recente dieptepunten, waarbij de Mexicaanse peso (geholpen door een onverwachte renteverhoging door de centrale bank van Mexico) het voortouw nam, gevolgd door een van onze favorieten, de Zuid-Afrikaanse rand.
Uit de Eurozone kwam vorige week weinig economisch nieuws. De enige bekendmaking van enige importantie was de ZEW index over de verwachtingen van beleggers. Die wordt vaak, maar niet altijd, wordt gezien als een belangrijke indicator voor groei. Het nieuws was niet geruststellend omdat de index voor de tweede achtereenvolgende maand daalde. Als dit negatieve nieuws wordt bevestigd door de belangrijke PMI-index voor het vertrouwen van het bedrijfsleven, zal dit alleen maar de massieve druk op de ECB verhogen om tijdens de vergadering in maart stevig in te grijpen. En ja, bovenop de breed verwachte verlaging van de reporente verder in negatief gebied, verwachten sommige analisten een significante uitbreiding van de range aan waardepapieren die door de ECB mogen worden opgekocht, wellicht zelfs tot leningen van banken en niet langer alleen van overheidspapier. En op zijn zachtst gezegd is dat geen omgeving om een sterkere euro te verwachten…

Inflatie loopt op

In tegenstelling daarmee blijft de Amerikaanse economie zich onttrekken aan de wereldwijde groeivertraging en de deflatoire druk. We zagen een verrassende significante opwaartse bijstelling van de inflatiecijfers over januari. De belangrijkste indicator (ex de volatiele voedings- en energiecomponenten) steeg sterker dan verwacht met 2,2% op jaarbasis. Deze indicator ligt nu exact op de lange termijn doelstelling van de Federal Reserve en lijkt de kracht te bevestigen van de loonontwikkeling in januari. Deze solide inflatiecijfers komen niet overeen met de verwachtingen in de markt van minder dan een volle renteverhoging in heel 2016. Wanneer deze verwachtingen gecorrigeerd gaan worden zullen we de dollar in de komende kwartalen geleidelijk in waarde zien gaan stijgen.

Abonneer u hier en ontvang onze valuta-updates via e-mail

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.