Euro kan dalen na ECB-besluit op donderdag

Enrique Díaz-Álvarez19/okt/2015Valuta-updates

Wat gebeurde er de afgelopen week op de valutamarkten en welke factoren beïnvloeden de komende dagen de euro, de dollar en het pond? In 2 minuten brengt Kees Veerman van ons team in Amsterdam u op de hoogte. Bekijk hier de video of lees onderstaand de valuta-update van onze hoofdanalist Enrique Diaz.

De euro stond de afgelopen werk onder druk nadat een van de ECB-leden suggereerde dat er extra monetaire verruiming noodzakelijk was om de economie van de eurozone te stimuleren. We denken dat de euro door een uitbreiding van de monetaire verruiming zou kunnen terugkeren naar het lage niveau van het einde van de zomer. Slecht nieuws voor bedrijven met kosten in buitenlandse valuta’s en goed nieuws voor bedrijven met inkomsten in buitenlandse valuta’s.

Tot afgelopen donderdag stond de euro nog op het niveau van de turbulente augustusmaand en ook het Britse pond stond bijzonder hoog. ECB-lid Ewald Nowotny kwam op donderdagochtend in het nieuws met zijn bijzonder verruimingsgezinde commentaar, dat zowel de nominale als de kerninflatie duidelijk onder de doelstelling van de ECB lagen en dat verdere monetaire stimulering op komst was. De euro zette onmiddellijk een daling in die versneld werd door vrij positief nieuws uit de VS later die dag.

Uiteindelijk eindigden de meeste G10-valuta’s de week daar waar ze begonnen waren. Met de opvallende uitzondering van de Australische en de Nieuw-Zeelandse dollar. Deze hadden een ongewone week waarin ze zich in tegengestelde richtingen bewogen (NZD naar beneden en de AUD naar boven) toen longposities op de Australische dollar werden gesloten op een illiquide markt.

Verdere onzekerheid over een groeivertraging in de Amerikaanse economie en de hierdoor veroorzaakte vertragingen in de geplande renteverhoging bleven afgelopen week de koers van de dollar drukken. De dollar had zelfs een slechtere week dan de euro en het pond na teleurstellende detailhandelscijfers die voor een koersdaling tegen de meeste overige valuta’s zorgden.

Gezien de lage werkloosheidcijfers kijken de meeste analisten echter uit naar een goed banenrapport begin komende maand. Gezien de onzekerheid van de renteverhoging, zijn de cijfers van het banenrapport belangrijker dan ooit.

EUR

De markten richten zich nu volledig op de ECB-bijeenkomst van komende donderdag. Na de teleurstellende cijfers over industriële productie van afgelopen week (-0,5% in augustus) en inflatie die in september weer onder het nulpunt dook, verwachten we dat de ECB deze zwakte en de risico’s voor de economie van de eurozone onder ogen zal zien.

Toch verwachten we geen uitspraken over de feitelijke uitbreiding van de monetaire verruiming. De institutionele traagheid van de ECB zorgt meestal voor een flinke vertraging in de correctie van het monetaire beleid. Toch verwachten we helder commentaar van Draghi op de zwakke economie en een suggestie van verdere stimulering. Daardoor zou er over de komende weken en neerwaartse druk op de euro ontstaan.

USD

Het economische nieuws uit de VS was afgelopen week opnieuw gemengd. De detailhandelsverkopen waren opvallend zwak, zelfs als de olieprijzen buiten beschouwing worden gelaten. De kerncijfers daalden de afgelopen maand met 0,1% op jaarbasis, maar het driemaandelijkse gemiddelde ligt nog steeds boven de 2%.

Toch was er ook positief nieuws in de vorm van het inflatierapport. De kerninflatie steeg met een significante 0,2% dankzij huurverhogingen. De inflatie ligt nu vlak onder de doelstelling van 1,9% op jaarbasis.

Ook de werkloosheidsaanvragen lijken een nieuw dieptepunt te bereiken. Dit is een goed teken voor het banenrapport van oktober dat in de eerste week van november verschijnt. De cijfers van dit rapport zijn cruciaal voor het besluit om de rente in december te verhogen zoals we verwachten of de verhoging uit te stellen tot 2016.

GBP

De verruimingsgezinde leden van de Bank of England werden gesteund door de cijfers van de afgelopen week. Zowel de inflatie als de loongroei waren lager dan verwacht. Daardoor kwam de inflatie uit op slechts 1% op jaarbasis. Het gemiddelde weekloon zonder bonussen steeg met 2,8% op jaarbasis vergeleken met 2,9% vorige maand. Door deze cijfers wordt een Britse renteverhoging in het eerste kwartaal van 2016 vrijwel onmogelijk.

Aan de andere kant denken we dat de markten met hun verwachting onterecht te verruimingsgezind zijn. We verwachten dat door dat de aantrekkende arbeidsmarkt de loongroei de komende maanden zal stijgen richting 3,5%. Dat zou nieuwe steun opleveren voor een toekomstige renteverhoging in het tweede kwartaal van 2016 en het Britse pond steunen ten opzichte van de euro.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.