Amerikaanse renteverhoging oktober uitgesloten na slecht banenrapport

Enrique Díaz-Álvarez05/okt/2015Valuta-updates

Wat gebeurde er de afgelopen week op de valutamarkten en welke factoren beïnvloeden de komende dagen de euro, de dollar en het pond? In 2 minuten brengen Kees Veerman en Paul Erdmann van ons team in Amsterdam u op de hoogte. Bekijk hier de video of lees onderstaand de valuta-update van onze hoofdanalist Enrique Diaz.

De investeerders richtten zich vorige week op het septemberrapport over de Amerikaanse arbeidsmarkt dat kritieke cijfers bevatte voor de timing van de renteverhogingen door de Federal Reserve. De cijfers waren teleurstellend en hadden gevolgen voor het beleid van de Fed. De maandelijkse banengroei vertraagde van 200.000 – 250.000 over de afgelopen vier maanden naar minder dan 200.000. De reactie van de valutamarkten op dit nieuws was opmerkelijk. Na een aanvankelijke daling, maakte de dollar de verliezen na het banenrapport tegen alle grote Europese valuta’s meer dan goed en kon voor de week zelfs een bescheiden winst boeken.

Wij zijn ervan overtuigd dat er door dit slechte banenrapport geen kans meer is op een Amerikaanse renteverhoging in oktober. Vóór het rentebesluit in december komen er nog twee banenrapporten uit. We verwachten dat de banengroei dan weer boven de 200.000 zal liggen wat het FOMC hierdoor genoeg zekerheid zal geven om vlak voor het einde van het jaar de voorspelde renteverhoging alsnog door te voeren.

EUR

De belangrijkste cijfers uit de eurozone droegen verder bij aan de verwachtingen van een uitbreiding van de monetaire verruiming door de ECB. De inflatie dook weer onder nul door een daling van de energieprijzen. Toch kan niet de volledige deflatiedruk worden toegeschreven aan lagere grondstofprijzen – de keninflatie blijft namelijk ook onder de 1%. De werkloosheid blijft met 11% torenhoog, aangezien daar met een maandelijkse daling van slechts 0,05% nauwelijks beweging in zit. Door zwakke economische groei en de zeer lage inflatie gaan we ons ernstig afvragen of de inflatiedoelstelling van de ECB nog wel haalbaar is. Daar twijfelden de valutamarkten afgelopen week duidelijk ook aan, omdat de euro niet kon profiteren van het slechte Amerikaanse banenrapport en de week zelfs afsloot met een verlies ten opzichte van de dollar.

USD

Het Amerikaanse arbeidsmarktrapport was een grote teleurstelling. De maandelijkse banengroei daalde naar 139.000 en de cijfers van de twee voorgaande maanden werden naar beneden bijgesteld. De werkloosheid was met 5,1% onveranderd, maar daalde vóór de afronding van 5,11% naar 5,05%. De loongroei vertraagde aanzienlijk. In september bleven de lonen gelijk, waardoor de jaarlijkse loongroei daalde tot 2,2%. Tot slot daalde de arbeidsmarktparticipatie naar een nieuw dieptepunt.

GBP

De cijfers van de Britse dienstensector waren de afgelopen week goed. Tijdens mei, juni en juli groeide de dienstensector met ruim 3%. De PMI voor diensten en industrie die in augustus een daling liet zien, temperde het optimisme iets, maar is toch goed voor een economische groei van 2,5 à 3% in het derde kwartaal. Deze goede cijfers, de snel aantrekkende arbeidsmarkt en een flinke reële loongroei zouden voldoende moeten zijn voor een eerste renteverhoging door de Bank of England in februari 2016, hoewel we nog op een bevestiging wachten in de vorm van verdere stemmen binnen het MPC voor een onmiddellijke renteverhoging tijdens de bijeenkomst van de Bank of England volgende week.

Dit banenrapport was een teleurstelling voor verkrappingsgezinde FOMC-leden, want een renteverhoging in oktober wordt nu vrijwel onmogelijk. We blijven bij onze verwachting van een renteverhoging in december, maar dit is in grote mate afhankelijk van de komende twee banenrapporten die voor de decemberbijeenkomst verschijnen. We denken dat de afname van de banengroei niet consistent is met andere meer positieve indicatoren van de Amerikaanse economie en verwachten dat de banengroei zich weer zal herstellen naar het niveau boven de 200.000 van de afgelopen twaalf maanden. Voor 2016 verwachten we dus een hogere Amerikaanse rente en een verdere stijging van de Amerikaanse dollar.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.