ECB zet euro onder druk

Enrique Díaz-Álvarez07/sep/2015Valuta-updates

Wat gebeurde er de afgelopen week op de valutamarkten en welke factoren beïnvloeden de komende dagen de euro, de dollar en het pond? In 2 minuten brengen Paul Erdmann en Dirk Croonen van ons team in Amsterdam u op de hoogte. Bekijk hier de video of lees onderstaand de valuta-update van onze hoofdanalist Enrique Diaz.

De afgelopen week werd het verschil in monetaire politiek aan beide zijden van de Atlantische oceaan weer pijnlijk duidelijk. Terwijl er donderdag geen veranderingen werden aangekondigd in het standpunt van de ECB, zorgde president Draghi toch voor een scherp lagere euro door meteen aan het begin van de persconferentie specifiek te benoemen dat een lagere euro de sleutel is voor het economisch herstel in Europa.

Valuta’s van de meeste opkomende markten daalden afgelopen week scherp, om in veel gevallen op nieuwe laagterecords te eindigen. De verschillen liepen uiteen van 7% voor de Braziliaanse reaal tot min 1,5% voor de Aziatische valuta en de andere munten eindigden daar ergens tussenin. Hoewel de economische vertraging in deze markten onweerlegbaar aanwezig is, denken wij dat door de recente dalingen de meeste van deze valuta op erg goedkope niveaus zijn beland en die nu in veel gevallen aantrekkelijke waarden beginnen op te leveren.

EUR

De passiviteit van de ECB vergadering en de daaropvolgende persconferentie schokte de markten. Ten eerste was er de zeer expliciete verwijzing naar de munteenheid. President Draghi verklaarde dat de hoogte van het niveau van de euro belangrijk is voor de groei en inflatie in de eurolanden. Dit komt als reactie op een teruggang in de groei en inflatie prognoses en wekt de belangrijke suggestie dat we weer een negatieve inflatie kunnen verwachten in de komende maanden.

Deze ontwikkelingen bevestigen onze mening dat de ECB vastbesloten is het monetaire beleid meer vrijheid te geven en dat dit mede inhoudt dat de euro expliciet omlaag moet.  In feite denken we nu dat er een kans van 50% is dat we zonder meer een uitbreiding gaan zien van het verruimingsprogramma voor het einde van het jaar. Wij herhalen nog eens onze mening dat de gemeenschappelijke munt de komende maanden een voorzichtig dalend pad zal afleggen tegenover de meeste valuta, maar met name tegenover de dollar.

USD

Afgelopen vrijdag bracht wederom een solide banenrapport uit de Verenigde Staten. Hoewel iets lager dan verwacht met 177.000 ten opzichte van de verwachtingen van rond de 210.000, werd het tekort in de cijfers van augustus meer dan gecompenseerd door de netto positieve herzieningen van 44.000 banen bij de twee voorgaande maanden. Verder zagen we een beter dan verwachte daling van de werkloosheid en een (kritieke) loonstijging van 2,2% over het jaar. Daarbij, cijfers welke in augustus worden gepubliceerd hebben vaak een sterke neiging om later hoger te worden bijgesteld – een eigenschap welke de BLS nog niet heeft gladgestreken.

Tevens dient opgemerkt te worden dat de huidige werkloosheid op 5,1% in feite de definitie is van volledige werkgelegenheid voor de Fed. Het klopt dat andere indicatoren betreffende de beroepsbevolking minder positief zijn (zoals de participatiegraad, bijvoorbeeld) maar voor ons is het duidelijk voor ons dat een echt crisis niveau voor het monetaire beleid niet langer gerechtvaardigd is. De publicatie van afgelopen vrijdag bevestigt verder dat de Amerikaanse economie grotendeels onaangetast blijft door veranderingen in de markt en we blijven verwachten dat de FOMC haar tarieven in september zal gaan verhogen.

GBP

Er was een hint van stabilisatie in de zakelijke indicatoren van augustus. Toch blijven deze op een niveau dat in overeenstemming is met een economische groei van tussen de 2-3% en voortdurende dalingen van de werkloosheid. Alle ogen zijn nu gericht op de maandelijkse bijeenkomst van de Bank of England later deze week, wanneer de notulen worden uitgebracht en de stemming van de MPC-leden tegelijkertijd zal worden vrijgegeven met het eigenlijke besluit.

De notulen zullen duidelijk maken hoeveel aandacht beleidsmakers besteden aan de recente volatiliteit op de markt. Het wordt wellicht over het hoofd gezien dat de Sterling recentelijk aanzienlijk is verzwakt met een daling van 4% in handels gewogen condities. We verwachten dat de notulen expliciet verwijzen naar deze positieve ontwikkeling en dat de markten daarop ietwat scherp kunnen reageren.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.