Waarom de Federal Reserve de groeistagnatie in het eerste kwartaal mogelijk negeert

Enrique Díaz-Álvarez11/mei/2015Valuta-updates

De belangrijkste factor die momenteel de wereldwijde valutamarkten beïnvloedt, blijft de timing van de verhoging van de Amerikaanse rente. Zowel de timing als de snelheid waarmee het monetaire beleid wordt aangescherpt, zullen sterk afhangen van het feit of de stagnatie van de groei van de Amerikaanse economie veroorzaakt werd door de extreem strenge winter of door een conjunctuurvertraging.

Afgelopen week werd bekend dat de Amerikaanse economie gedurende de eerste drie maanden van 2015 nauwelijks groeide. Volgens officiële cijfers viel de groei van 0,2% op jaarbasis zelfs lager uit dan de meest pessimistische voorspellingen. Daardoor stelden vele strategen en analisten hun verwachtingen voor de eerste renteverhoging door de Fed uit. De timing waar de markten enkele weken nog rekening mee hielden, is nu opgeschoven naar later dit jaar.

Een recent onderzoek spreekt echter over het zogenaamde “first-quarter effect” dat een groeistagnatie in het eerste kwartaal van het jaar beschrijft. In dit geval zou het om een langdurige stagnatie gaan. Alec Philips van Goldman Sachs kwam tot de ontdekking dat sinds het eerste kwartaal van 2010 de gemiddelde economische groei in de VS maar 0,6% bedroeg, terwijl de groei in de overige drie kwartalen met 2,9% bovengemiddeld was. Hoewel de economische activiteit in het eerste kwartaal door het winterweer en de effecten van de feestdagen wat afneemt, houden groeicijfers, mits correct berekend, al rekening met dit soort effecten. Het contrast tussen het eerste kwartaal en de rest van het jaar is daardoor moeilijk te verklaren.

Een artikel dat vorige week in de New York Times verscheen van Justin Wolfers, professor van het Peterson Institute for International Economics, suggereerde dat de Amerikaanse overheid misschien een fout maakt bij het berekenen het bbp. Achterblijvende groei in het eerste kwartaal is zo vaak voorgekomen dat zelfs het Bureau of Economic Analysis geen verklaring heeft voor een dergelijk patroon. Daarom is het mogelijk dat deze instantie in juli de rekenmethode voor het bbp opnieuw zal evalueren.

Lees het volledige artikel van onze hoofdanalist Enrique Diaz. Voor meer informatie over de gevolgen voor uw valutatransacties kunt u ons bereiken op 020 217 0810 of via info@ebury.nl.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.