Brits pond schiet omhoog door onverwachte meerderheid Conservatives

Enrique Díaz-Álvarez11/mei/2015Valuta-updates

Wat gebeurde er de afgelopen weken op de valutamarkten en welke factoren beïnvloeden de komende dagen de euro, de dollar en het pond? In 2 minuten brengen Kees Veerman en Paul Erdmann van ons team in Amsterdam u op de hoogte. Bekijk hier de video of lees onderstaand de valuta-update van onze hoofdanalist Enrique Diaz.

In plaats van macro-economische cijfers was het de afgelopen week het politieke nieuws dat de koers van de grote valuta’s bepaalde. Het belangrijkste nieuws van de week was natuurlijk de overwinning van de Conservatives die met een absolute meerderheid in het Britse Lagerhuis zelfstandig een regering kunnen vormen. De markten reageerden positief op het wegvallen van de onzekerheid over een coalitieregering en het Britse pond steeg die week met ruim 2% tegen zowel de dollar als de euro. Door de goede cijfers van het Amerikaanse arbeidsmarktrapport kon de dollar afgelopen vrijdag de verliezen tegen de euro goedmaken en was de koers tegen de euro vrijwel hetzelfde als vorige week.

Ook de Scandinavische valuta’s hadden een goede week. De Zweedse kroon steeg door een beter dan verwachte industriële productie en meer ondernemersvertrouwen. De Noorse kroon deed het goed door een minder verruimingsgezinde Norges bank die aangaf dat verdere monetaire verruiming minimaal zal zijn.

EUR

De afgelopen week was er niet veel macro-economisch nieuws in eurozone. Nadat de samengestelde PMI voor april iets naar boven werd bijgesteld, wees deze nog steeds op een jaarlijkse bbp-groei van 2%. Ook de detailhandelscijfers waren gemengd. De verkoopcijfers daalden in maart met 0,8% en de eerdere cijfers werden naar beneden bijgesteld. Toch volgen deze tegenvallers op extreem goede cijfers en zien we geen reden om onze verwachting van een gemiddelde groeiversnelling van 2-2,5% in 2015 te herzien. Over de situatie in Griekenland krijgen we de gebruikelijke gemengde en verwarrende berichten, maar er is vooral optimisme over een toekomstig akkoord. Opvallend is dat de Griekse belastinginkomsten beter zijn dan verwacht en dat de Griekse regering ondanks het ontbreken van een akkoord met de Europese autoriteiten toch in staat was om al haar financiële verplichtingen na te komen.

USD

Alle ogen waren afgelopen vrijdag gericht op het Amerikaanse arbeidsmarktrapport. Dat had een minder grote invloed dan verwacht en werd overschaduwd door de uitslag van de Britse verkiezingen. De cijfers van het rapport leken te bevestigen dat de groeistagnatie in het eerste kwartaal vooral te wijten was aan het slechte winterweer. De banengroei kwam weer tussen de 200.0000 en de 250.000 te liggen zoals het afgelopen jaar en de werkloosheid daalde opnieuw naar 5,4%. Omdat de salarisgroei tegenviel, stellen we onze verwachting van de eerste renteverhoging door de Federal Reserve uit van juni naar juli van dit jaar. Dit is nog steeds eerder dan waar de markten rekening mee houden. Terwijl de markten hun verwachtingen bijstellen, zal er voldoende steun zijn voor de dollar ten opzichte van de andere grote valuta’s.

GBP

Velen werden verrast door de uitslag van de Britse verkiezingen toen de Conservatives ondanks de opiniepeilingen een absolute meerderheid bereikten. De angst voor langdurige onderhandelingen over een coalitie en een eventuele nieuwe verkiezing bij het falen daarvan verdwenen snel toen de op donderdagavond de resultaten van de ‘exit polls’ binnenkwamen. Het Britse pond steeg onmiddellijk tegen alle overige grote valuta’s. Het enige minpuntje van deze uitslag is dat de kans nu groot is dat er vóór 2017 een referendum zal plaatsvinden over EU-lidmaatschap. Toch kijken de valutamarkten zelden zo ver vooruit. In ieder geval waren de macro-economische cijfers met een verrassend goede PMI voor de dienstensector ook positief.

Het driemaandelijkse inflatierapport van de Bank of England dat volgende week uitkomt, moet uitsluitsel geven of het MPC inderdaad van plan is om de rente te verhogen in het eerste kwartaal van 2016 zoals we verwachten.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.