Herstel in eurozone grotendeels dankzij slechte Amerikaanse en Britse cijfers

Enrique Díaz-Álvarez05/mei/2015Valuta-updates

Wat gebeurde er de afgelopen weken op de valutamarkten en welke factoren beïnvloeden de komende dagen de euro, de dollar en het pond? In 2 minuten brengen Kees Veerman en Paul Erdmann van ons team in Amsterdam u op de hoogte. Bekijk hier de video of lees onderstaand de valuta-update van onze hoofdanalist Enrique Diaz.

De euro week de afgelopen week opnieuw af van de tot dan toe gevolgde trend door zich verder te herstellen. Aan het einde van de week had de euro 3% gewonnen op zowel de Amerikaanse dollar als het Britse pond. Een herstel van deze omvang komt zelden voor en is bovendien moeilijk te verklaren op basis van de cijfers uit de eurozone. De slechte groeicijfers voor het eerste kwartaal in zowel de Verenigde Staten als het Verenigd Koninkrijk en het sluiten van enorme speculatieve posities op een verder stijgende dollar lijken de belangrijkste factoren. Cijfers over de posities van handelaren wijzen erop dat sommige long-posities op de dollar de voorgaande week al waren gesloten, maar een groot deel wordt toch nog aangehouden. Voordat de dollar verder kan stijgen is er óf zeer goed macro-economisch nieuws uit de VS nodig, óf een grondige opschoning van het aantal long-posities op de dollar.

EUR

Voor de tweede opeenvolgende week waren de cijfers uit de eurozone gemengd en het kan zijn dat de groeiversnelling die volgde op monetaire geldverruiming door de ECB tijdelijk wordt onderbroken. Het economische sentiment daalde iets en bevestigde het negatieve signaal van de PMI van de afgelopen week. De detailhandelscijfers van maart zorgden voor meer slecht nieuws. De verkoopcijfers daalden in Duitsland met 2,3% en in de eurozone gemiddeld met 0,8%. Tot maart waren de cijfers echter uitstekend en ook na de daling van maart is er in het eerste kwartaal een groei van 3%. De consumptiegroei neemt echter af. De euro trok zich hier weinig van aan. De teleurstellende cijfers uit de VS en het Verenigd Koninkrijk en positievere berichten over de onderhandeling tussen Griekenland en de Eurogroep zorgden voor een flink herstel waardoor de euro rond de 1,12 USD kwam te liggen.

USD

Het nieuws in de VS werd vorige week gedomineerd door het tegenvallende groeicijfer voor het eerste kwartaal. De nauwelijks merkbare groei van 0,2% was na verwachtingen van 1% groei inderdaad reden voor pessimisme. De hoofdvraag blijft echter onbeantwoord: Is deze groeivertraging het gevolg van het uitstellen van aankopen door de strenge winter of een teken van een conjunctuurvertraging? De verklaring van het FOMC liet het in het midden door te zeggen dat “het gedeeltelijk te wijten was aan tijdelijke factoren”. De nieuwste cijfers wijzen erop dat het aan de strenge winter lag. De wekelijkse uitkeringsaanvragen daalden tot het laagste punt in 15 jaar, terwijl de loonkostenindex aangaf dat de lonen nu met 2,6% per jaar groeien – een cijfer dat blijft stijgen. Het arbeidsmarktrapport van volgende week zal voor veel economen de maatstaf zijn voor groei van de Amerikaanse economie en het herstel vanuit de stagnatie tijdens de wintermaanden. Gezien de twijfel in de markt zijn de arbeidsmarktcijfers deze maand significanter dan ooit.

GBP

De groei van het Britse bbp in het eerste kwartaal stelde de markten teleur en ons ook. De jaarlijkse groei lag met slechts 1,2% ver onder de 2% die de meeste economen verwachtten. Hoewel de eerste schatting vaak flink wordt bijgesteld wanneer er meer kwartaalcijfers bekend worden, gaat het hier om een breedgedragen groeivertraging. Ook de PMI voor de industrie was in april met een daling van 54 naar 51,9 lager dan verwacht. Vanwege deze teleurstellende cijfers stelden de markten hun verwachtingen voor de eerste renteverhoging door de Bank of England uit. Ook het Britse pond daalde sterk tegen de euro en verloor merkwaardig genoeg ook op de dollar. Alle ogen zijn nu gericht op de parlementsverkiezingen en de vraag of er wel een stabiele regering gevormd kan worden.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.