1 op de 5 internationale bedrijven in Europa gebruikt een valutaspecialist

Hidde Rupp29/apr/2015Uncategorised

Sinds de Betaaldienstenrichtlijn 2007/64/EG die in december 2007 in werking trad, kunnen financiële dienstverleners uit EU-lidstaten hun betaaldiensten binnen de hele Europese unie aanbieden. Daardoor zijn er veel alternatieve financiële dienstverleners bijgekomen die valutadiensten aanbieden – een service die daarvoor nog het exclusieve domein was van banken. Momenteel regelt 20% van de Europese bedrijven in de internationale handel zijn valutatransacties bij een specialist in valutatransacties. De belangrijkste redenen om een alternatieve aanbieder te kiezen zijn, afgezien van betere wisselkoersen, de snelheid van transacties en het vertrouwen dat men heeft in de valutaspecialist.

Niet alle Europeanen zijn even trouw aan hun bank

Uit een onderzoek van Ebury onder ruim 1000 ondernemingen in 10 Europese landen blijkt dat de oplossing die bedrijven hebben gevonden voor hun valutatransacties van land tot land sterk verschilt. De Italiaanse en de Franse ondernemingen blijken voor valutadiensten het meest afhankelijk te zijn van banken, terwijl Poolse en Duitse ondernemingen voor valutadiensten het minst vaak bij hun bank aankloppen. Dat geldt ook voor het Verenigd Koninkrijk en daar is het aantal alternatieve valuta-aanbieders ook het grootst.

Ook in Nederland zijn banken de belangrijkste aanbieders van valutadiensten, wat niet verrassend is, gezien het grote marktaandeel dat banken traditioneel gezien hebben op de zakelijke markt. Toch blijkt uit het onderzoek ook dat de gespecialiseerde aanbieders van valutadiensten binnen Nederland langzaam terrein winnen.

Veiligheid en betere koersen voorwaarden om over te stappen

Ondanks het feit dat banken nog steeds een groot percentage van de valutatransacties verzorgen, blijkt uit het onderzoek dat 44% van de ondervraagden bereid is om een andere aanbieder te overwegen mits er vertrouwen is in de veiligheid van de transacties en de aanbieder concurrerend is qua wisselkoersen. Dit zijn samen met transparante koersen en de eenvoud van transacties de belangrijkste voorwaarden voor het overwegen van alternatieve aanbieders.

Het onderzoek is gebaseerd op een enquête onder 1002 internationale organisaties uit 11 verschillende sectoren in 10 Europese landen. De geselecteerde organisaties zijn qua omvang representatief voor het bedrijfsleven in de betreffende landen.

Lees ook: 5 tips voor het selecteren van een valuta-aanbieder en De 10 meest gestelde vragen over valutadiensten.

Printen

Geschreven door Hidde Rupp

Nederlandse Marketing Executive met een achtergrond in internationale handel, buitenlandse talen en interculturele communicatie.