Brits pond flink omhoog door verwijzing naar renteverhoging BoE

Enrique Díaz-Álvarez28/apr/2015Valuta-updates

Wat gebeurde er de afgelopen weken op de valutamarkten en welke factoren beïnvloeden de komende dagen de euro, de dollar en het pond? In 2 minuten brengen Kees Veerman en Paul Erdmann van ons team in Amsterdam u op de hoogte. Bekijk hier de video of lees onderstaand de valuta-update van onze hoofdanalist Enrique Diaz.

Het Britse pond trok de afgelopen week alle aandacht op de valutamarkten door het beste te presteren van alle G10-valuta’s. Met een stijging van bijna 2% tegen de Amerikaanse dollar kwam het pond met gemak boven de 1,50 USD uit. Deze snelle stijging kwam voort uit een suggestie in de notulen van de aprilbijeenkomst van het MPC dat er een goede kans is op een renteverhoging begin 2016. Het herstel van de euro was moeilijker te verklaren gezien de Eurogroep niet erg enthousiast was over de voorgestelde Griekse hervormingen en het feit dat de PMI-graadmeter voor slecht macro-economisch nieuws zorgde. De dollar verloor terrein op alle andere G10-valuta’s behalve de Nieuw-Zeelandse dollar. De Centrale bank van Nieuw-Zeeland meldde namelijk dat ze als laatste redmiddel de rente zou verlagen om de valuta te verzwakken.

EUR

De afgelopen week kregen we na verschillende maanden van optimisme voor het eerst in lange tijd teleurstellend macro-economisch nieuws uit de eurozone. De inkoopmanagersindices, de belangrijkste graadmeters voor economische groei, daalden allebei. De samengestelde index daalde met 0,5 punten naar 53,5, een niveau dat nog steeds wijst op aanhoudende groei. De daling is voornamelijk te wijten aan slechte cijfers uit Duitsland en Frankrijk. De rest van de eurozone blijft gewoon doorgroeien.

Eén maand maakt nog geen trend, maar een jaar geleden viel de samengestelde PMI na de lente ook terug van 54 en daarna volgde een groeivertraging in de volledige eurozone. We houden vast aan onze voorspelling van een groeiversnelling naar 2%, maar daarvoor moeten we binnenkort wel een stijging van andere indicatoren zien.

De euro trok zich van dit negatieve nieuws en de impasse tijdens de onderhandelingen in Riga afgelopen vrijdag vrijwel niets aan en liet voor de tweede opeenvolgende week een stijging zien tot boven de 1,08 USD. Daarmee blijft de euro precies binnen de bandbreedte van 1,05-1,10 USD.

USD

De afgelopen week bracht opnieuw gemengd nieuws en daarmee geen antwoord op de hoofdvraag. Het blijft dus onduidelijk of de groeivertraging van januari en februari simpelweg een door de strenge winter veroorzaakte seizoenschommeling is of een teken van aanhoudende tegenwind. De verkopen van duurzame consumptiegoederen stegen in maart met 4%, maar als we de sterk schommelende autoverkopen buiten beschouwing laten, zien we voor de zesde maand op rij een daling. Toch is het vierwekelijkse gemiddelde van de werkloosheidsaanvragen, de meest nauwkeurige frequente indicator voor de arbeidsmarkt, flink lager dan in maart. We verwachten in april dus goede cijfers. Ook de huizenmarkt verbeterde de afgelopen week flink. We gaan er dus nog steeds van uit dat de recente stagnatie aan het weer te wijten was en verwachten tot het begin van de zomer nog steeds een groeiversnelling.

GBP

De valutamarkten blijven het nieuws over de aankomende Britse verkiezingen hardnekkig negeren en richten zich in plaats daarvan op het verwachte monetaire beleid. Daarom was het geen verrassing dat de notulen van de aprilbijeenkomst van de Bank of England (BoE) vorige week voor een sterk herstel van het Britse pond zorgden. De reden daarvoor was het schijnbaar onschuldige zinnetje “De markten rekenen er nog steeds op dat de rente gelijk blijft” De BoE zegt hiermee impliciet dat markten de timing van de komende renteverhoging verkeerd inschatten. Dit is zowel ongebruikelijk als betekenisvol en de valutamarkten reageerden hier erg positief op. We verwachten al lange tijd een Britse renteverhoging in het eerste kwartaal van 2016 en zijn blij dat het MPC onze verwachting lijkt te bevestigen.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.