Speciaal rapport - Analyse decemberbijeenkomst ECB

Enrique Díaz-Álvarez04/dec/2014Speciale Rapporten

De Europese Centrale Bank kondigde vandaag niet de verruimingsmaatregelen aan die we hadden verwacht. Hoewel bevestigd werd dat de balans wordt uitgebreid tot het niveau van 2012 en gemeld werd dat de medewerkers waren begonnen met de “technische voorbereidingen” voor verdere geldverruiming, werden er geen concrete details genoemd.

Het karakter van de persconferentie was gemengd. Voorspellingen voor groei en inflatie werden opnieuw naar beneden bijgesteld en ECB-president Mario Draghi waarschuwde dat de recente daling van de olieprijs niet was meegenomen in de inflatieprognose. Met betrekking tot de uitbreiding van de balans werd gesproken van “gepland” in plaats van het eerdere “verwacht”. Toch was de steun niet unaniem, waardoor we vermoeden dat de Bundesbank nog steeds tegen verdere geldverruiming is. Desondanks zei Draghi simpelweg dat de ECB ook zonder unanimiteit maatregelen kan nemen.

Hoewel de valutakoersen gedurende de hele persconferentie schommelden, leken de speculanten zich met name te richten op het feit dat Draghi weigerde om specifieke datum te noemen voor de verruimingsmaatregelen. Hij gaf alleen aan dat “de noodzaak voor deze maatregelen in 2015 opnieuw zal worden bekeken”. De euro herstelde zich, maar daalde daarna iets toen later in de persconferentie werd gezegd dat de ECB in principe de aankoop van ieder soort waardepapier overweegt.

De volgende mijlpaal voor het monetaire beleid van de eurozone is volgende week wanneer duidelijk wordt hoeveel van de Europese banken hebben afgenomen van de extreem goedkope ECB-financiering via de TLTROs.

EUR/USD intraday grafiek (4 december)
EURUSD-Intraday-Graph

Neem nu contact met ons op voor meer informatie over de invloed van dit nieuws op uw valutatransacties.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.