Feestdag in VS zorgt voor een rustige week op de valutamarkten

Enrique Díaz-Álvarez02/dec/2014Valuta-updates

Door Ebury’s Chief Risk Officer en hoofdanalist Enrique Diaz
 
De afgelopen week was er weinig nieuws en waren er geen aankondigingen van de grote centrale banken. Er was weinig handel tussen de grote valuta’s en de meeste handelaren keken uit naar Thanksgiving. Buiten de valutamarkten gebeurde er echter genoeg. De olieprijs daalde ruim 6% na het nieuws dat het OPEC het niet eens werd over het terugbrengen van de productie. Tegelijkertijd stegen de aandelenprijzen van bedrijven buiten de energiesector, omdat de daling in de olieprijzen door de huishoudens en de investeerders als soort korting werd gezien. De G10-valuta’s bewogen niet veel ten opzichte van elkaar, terwijl de valuta’s van opkomende landen gemiddeld daalden, waardoor de dollar tegen het valutamandje alweer een record bereikte.

GBP

In Groot-Brittannië stonden de afgelopen week twee gebeurtenissen centraal: de publicatie van de tweede schatting van de bbp-groei voor het derde kwartaal en de verklaring van de MPC-leden tegenover het Treasury Select Committee die geen van beiden voor verrassingen zorgden. De kwartaalgroei van 2,8% werd niet herzien, maar de handelsbalans verslechtert duidelijk door het sterke pond en de stagnatie in de eurozone. De exportvertraging zorgde afgelopen kwartaal voor een daling van de economische groei met twee hele punten. Positief nieuws was dat MPC-lid Kristin Forbes onthulde dat ze op het punt staat om voor een onmiddellijke renteverhoging te stemmen, waardoor de conservatieve meerderheid nog maar 6 van de 9 stemmen zou overhouden. Gemengd nieuws voor het pond dus, dat de week ongewijzigd afsloot tegen zowel de Amerikaanse dollar als de euro.

EUR

De afgelopen week was het nieuws uit de eurozone opnieuw teleurstellend. De inflatie daalde opnieuw naar 0,3%. Hoewel de daling van de olieprijs goed nieuws is voor de eurozone die netto-importeur is van energie, zal dit nieuws ergens in het eerste kwartaal van 2015 ook negatieve gevolgen hebben. De werkloosheid was met een torenhoge 11,5% stabiel, maar het aantal werklozen neemt niet langer af. De afgelopen 2 maanden was er zelfs een stijging die met name werd veroorzaakt door de zeer slechte Italiaanse cijfers. Gezien dit nieuws, verwachten we dat President Draghi volgende week ondanks de weerstand van de Bundesbank nieuwe geldverruiming zal aankondigen.

USD

Door Thanksgiving was het een korte week in de VS met gemengde cijfers. De bbp-groei in het derde kwartaal werd bijgesteld van 3,3% naar 3,9%. De helft van de bijstelling was te verklaren door opgebouwde voorraden die volgend kwartaal weer zullen worden afgebouwd en de overige helft is te verklaren door een toegenomen vraag die in het vierde kwartaal waarschijnlijk voor groei zal zorgen. Aan de keerzijde namen de verkopen van kapitaalgoederen (m.u.v. de defensie- en vervoerssector) in oktober niet toe. Ook op de huizenmarkt was er green groei. Per saldo kwamen de cijfers overeen met onze groeiverwachting van 3% over de volgende 3 kwartalen. Door de recente daling van de olieprijzen verbeterden het reële inkomen van veel huishoudens en de betalingsbalans iets. Door aanhoudende groei in de Amerikaanse economie, staat niets een renteverhoging in 2015 en een verdere stijging van de dollar in de weg.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.