Valuta’s opkomende markten dalen terwijl Amerikaanse rentestijging nadert

Enrique Díaz-Álvarez11/nov/2014Valuta-updates

Door Ebury’s Chief Risk Officer en hoofdanalist Enrique Diaz
 
De afgelopen week zetten de trends op de valutamarkten zich voort. De Amerikaanse dollar steeg opnieuw dankzij sterke economische cijfers uit de VS. Toch hielden de euro en het pond beter stand tegen de dollar dan eerdere weken het geval was en de valuta’s daalden licht tegen de dollar. De valuta’s van opkomende landen kregen opnieuw de grootste klappen te verwerken. Met name de real, de roebel, de rand en de Turkse lira verloren de afgelopen week 2% of meer tegen de dollar. De roebel daalde zelfs met 10%. En dit waren pas de eerste investeerders in opkomende markten die op zoek waren naar hoge rendementen en zich na enkele jaren terugtrokken. De periode van rust en lage volatiliteit die we deze zomer zagen, lijkt definitief voorbij terwijl we ons voorbereiden op de onrust die de renteverhogingen door de Fed gaat veroorzaken.
 

GBP

De inkoopmanagersindex (PMI) daalde in oktober net als de overige macro-economische cijfers uit het Verenigd Koninkrijk. De daling in de dienstenindex van 58,7 naar 56.2 was significant. In principe wijst ieder cijfer boven de 55 op bovengemiddelde groei, maar toch is de vertraging hiervan zorgwekkend; de PMI’s volgen maandenlang dezelfde trend en het is onwaarschijnlijk dat de vertraging in oktober snel wordt goedgemaakt. Deze indices wijzen erop dat we in het vierde kwartaal geen bbp-groei van boven de 3% moeten verwachten. De vertraging in de eurozone heeft duidelijk gevolgen voor de Britse economie. Alle ogen zijn nu gericht op het inflatierapport van de Bank of England waarin volgende week de cijfers worden gepubliceerd die de ernst en de duur van de groeivertraging in beeld brengen. Dit rapport bevat kritieke informatie op basis waarvan de markten de timing van de renteverhogingen in 2015 zullen inschatten.
 

EUR

De belangrijkste macro-economische cijfers en overige indicatoren hebben zich (op een laag niveau) gestabiliseerd. Daardoor is de kans kleiner geworden dat we tijdens de publicatie van de cijfers voor het derde kwartaal volgende week voor de eurozone een negatief groeicijfer zullen zien. De laatste PMI-cijfers lieten een licht herstel zien. Ook de Duitse industriële productie maakte in september het grote verlies in augustus gedeeltelijk goed. Toch waren de groeicijfers met minder dan 1% op jaarbasis op zijn best zwak. Als dit in de eurozone tegenwoordig doorgaat voor goed nieuws, is het geen verrassing dat Draghi de weerstand van de Bundesbank heeft overwonnen en een verrassend unanieme steun heeft gekregen voor een specifieke doelstelling voor het uitbreiden van de balans van de ECB naar 3 biljoen euro.
 

USD

Met in oktober alweer een uitstekend werkgelegenheidsrapport uit de VS, lijkt niets een eerste renteverhoging door de Fed in het tweede kwartaal van 2015 in de weg te staan. De Amerikaanse economie creëerde in oktober 214.000 banen en de werkloosheid daalde verder naar 5,8%. De lonen lieten zowel nominaal als reëel een lichte groei zien. Ook de meer frequente cijfers zoals de wekelijkse werklozenregistraties komen overeen met een snel herstel van de zwakke arbeidsmarkt. Het enige minpuntje in een week van goede economische cijfers was de handelsbalans, waaruit bleek dat de export snel afneemt. Voor de relatief onafhankelijke Amerikaanse economie is dit echter niet meer dan een geringe tegenwind. We verwachten de komende drie kwartalen een groei van rond de 3% met een renteverhoging in het tweede kwartaal van 2015.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.