Japan verrast de wereldmarkten met geldverruiming terwijl Fed opkoopprogramma afrondt

Enrique Díaz-Álvarez05/nov/2014Valuta-updates

Terwijl het grootste monetaire experiment van onze generatie in de VS op zijn einde loopt, lijkt het elders te worden voortgezet nadat de Japanse centrale bank de markten verraste door meer staatsobligaties te gaan opkopen.

Afgelopen vrijdag liet de Japanse centrale bank in een persbericht weten dat ze zoals verwacht de rente op het historische dieptepunt van 0,1% zullen houden dat in december 2008 werd bereikt. De aankondiging dat de kwantitatieve geldverruiming zal worden uitgebreid door een extra 20 biljoen yen aan staatsobligaties op te kopen, waardoor het totaal op 80 biljoen yen (ca. 580 miljard euro) komt, was echter een verrassing. Dit is de eerste keer sinds de kwantitatieve geldverruiming in april vorig jaar werd geïntroduceerd. Toen had het opkopen van staatsobligaties grote gevolgen voor de koers van de yen die met een daling van 2,2% tegen de dollar binnen enkele uren het laagste punt in 7 jaar bereikte (figuur 1). De Nikkei 225, de aandelenindex van de Tokyo Stock Exchange, schoot toen bijna 5% omhoog omdat de verwachting was dat dit Japanse exporteurs ten goede zou komen.

Figuur 1: Intra-day koersontwikkeling van USD/JPY (31/10)
Figure-1

De Japanse economie werd nauwlettend in de gaten gehouden na teleurstellende inflatiecijfers en een zwakke bbp. In september daalde de consumentenprijsindex voor de vijfde opeenvolgende maand naar 3,2% op jaarbasis, terwijl het bbp met 7,1% op jaarbasis het snelste kromp sinds het tweede kwartaal van 2011 toen de btw werd verhoogd. De bank erkende dat de belastingverhoging de inflatiedoelstelling voor volgend jaar van 2% in gevaar bracht. De stimuleringsmaatregel werd met een krappe meerderheid van 5 tegen 4 aangenomen.

De beslissing van de Japanse centrale bank is een perfect voorbeeld van het verschil in ontwikkeling tussen de Japanse en de Amerikaanse economie. De Japanse verruimingsmaatregel komt namelijk vlak na de aankondiging van de Fed om het opkoopprogramma af te ronden. Dit programma, dat in november 2008 begon, heeft grote gevolgen voor de rente die de VS nu vrijwel zeker als een van de eerste wereldeconomieën zal verhogen. Afgelopen woensdag liet de centrale bank in een verklaring weten dat de weg vrij is voor een renteverhoging nu het risico op lage inflatie en overcapaciteit op de arbeidsmarkt verminderd is. Een dergelijke verhoging in Japan en in de eurozone is voorlopig nog niet in zicht. ECB-president, Mario Draghi heeft zelfs laten weten dat complete kwantitatieve versoepeling wegens zwakke groei en dreigende deflatie tot de mogelijkheden behoort. Het Verenigd Koninkrijk zit wat beleid betreft tussen deze twee uitersten in. Economen voorspellen dat de eerste renteverhoging door de Bank of England in september 2015 plaatsvindt.

Figuur 2: Historische ontwikkeling van USD/JPY (2011-14)
Figuur 2a

De yen heeft sinds oktober 2012 tegen de dollar bijna een derde van zijn waarde verloren (figuur 2) en de koersontwikkeling sluit precies aan bij onze voorspellingen van 113 yen per dollar tegen het einde van 2014. De tegengestelde ontwikkeling in beide landen betekent dat deze trend zich in 2015 vrijwel zeker voortzet. We voorspellen dat de yen begin 2015 116 bereikt en aan het einde van 2015 op 125 uitkomt.

Voorspelling Japanse yen
JPY_table

Als u vragen heeft over de gevolgen deze marktontwikkelingen voor uw valutatransacties, neem dan contact met een van onze valutaspecialisten via 020 217 0810.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.