Dollar schiet omhoog - Markten verrast door geldverruiming Japanse centrale bank

Hidde Rupp04/nov/2014Valuta-updates

Door Ebury’s Chief Risk Officer en hoofdanalist Enrique Diaz
 
De Japanse centrale bank stond vorige week midden in de belangstelling nadat deze de valutamarkten compleet te verraste met nieuwe verruimingsmaatregelen. Het contrast met de relatief agressieve toon van de FOMC vorige week had niet groter kunnen zijn. Het verschil tussen het monetaire beleid van de VS en dat van vrijwel iedere andere centrale bank van de G10 – met uitzondering van de Bank of England – is nu onmiskenbaar en ondanks de consensus onder strategen en speculanten, blijft de dollar stijgen. De koersstijging van de dollar de afgelopen week varieerden van een lichte stijging tegen het pond met 0,7% tot een enorme stijging tegen de yen met 4%. We vermoeden dat de volgende verruimingsmaatregelen van de ECB zullen komen en dat kan al op donderdag zijn tijdens de bijeenkomst van de Raad van Bestuur.
 

GBP

De afgelopen week was het vrij rusting in het Verenigd Koninkrijk. Het secundaire economische nieuws werd grotendeels overschaduwd door gebeurtenissen. Twee MPC-leden ondersteunden echter ons standpunt door openlijk te zeggen dat de Bank of England meer verruimingsgezind is geworden. De verwachte renteverhogingen van de Bank of England worden dus uitgesteld. Het aantal goedgekeurde hypotheken blijft dalen, wat de BoE gerust zal stellen dat er in de woningmarkt geen zeepbel ontstaat en de lage rente hier geen problemen veroorzaakt. De Britse cijfers zijn niet bijzonder sterk, maar veel beter dan die in de eurozone en daarom blijft de trend van het pond tussen die van de dollar en de euro met een daling van 0,7% tegen de dollar en een vergelijkbare stijging tegen de euro.
 

EUR

In de eurozone was het nieuws opnieuw gemengd. De inflatie steeg een fractie tot een nog steeds gevaarlijk lage 0,4% op jaarbasis, maar de kerninflatie bleef nagenoeg gelijk met een daling van 0,1% naar 0,7% wat grotendeels met afronding te maken had. Het werkloosheidscijfer bleef met 11,5% erg hoog en ook indicatoren voor banengroei zijn gestabiliseerd. We verwachten dat de ECB deze kortetermijncijfers zal negeren en zich volledig zal richten op het feit dat het inflatiecijfer ver onder de doelstelling ligt. Tijdens de maandelijkse vergadering aanstaande donderdag verwachten we dus verdere verruimingsmaatregelen. Intussen krijgt de linkse coalitie Podemos in Spanje meer steun en ook de Griekse equivalent Sryza doet het uitstekend in de peilingen. Er lijkt dus een eind te komen aan het geduld van de Europese kiezers met het oog op de slechte economische prestaties van de eurozone.
 

USD

De cijfers van de afgelopen week benadrukten de groeiende kloof tussen de Amerikaanse economie en de andere grote wereldeconomieën. Het bbp groeide in het derde kwartaal boven verwachting met 3,5%. Misschien nog significanter was de groter dan verwachte stijging van de index van de personeelskosten. Het gemiddelde uurloon stijgt al 6 maanden met telkens 3% op jaarbasis. Dit is de eerste constante toename in lonen voor de Amerikaanse beroepsbevolking in lange tijd en een teken dat de arbeidsmarkt zich sneller herstelt dan de Federal Reserve verwachtte. De FOMC bevestigde dit vorige week in een verklaring. Ze waren positiever over zowel de arbeidsmarkt en het verhogen van de inflatie naar 2%. De rentemarkten verwachten dat de eerste verhoging in juni plaatsvindt – naar onze mening een logische timing.

Printen

Geschreven door Hidde Rupp

Nederlandse Marketing Executive met een achtergrond in internationale handel, buitenlandse talen en interculturele communicatie.