Britse pond getroffen door inflatierapport - Bank of England stelt rentestijging uit tot 2015

Enrique Díaz-Álvarez18/aug/2014Valuta-updates

Het Britse pond was de enige valuta die zich de afgelopen week enigszins bewoog. Het inflatierapport van het afgelopen kwartaal bevestigde ons vermoeden dat de Bank of England zich minder laat leiden door verbeterende werkloosheidcijfers en zich meer richt op de stagnerende salarissen. Het verraste de markten dat rentestijgingen in het vierde kwartaal van 2014 hiermee van tafel lijken te zijn. Er werden veel ponden verkocht ten gunste van de andere grote valuta’s. Zelfs het (aanhoudende) slechte economische nieuws uit de eurozone kon het pond niet helpen en het sloot de week af met een verlies van bijna 0,5% tegen de euro.

GBP

De markten waren duidelijk verrast door het inflatierapport dat vorige week werd gepubliceerd. Het MPC stelde haar verwachtingen voor de salarisgroei voor de rest van 2014 flink naar beneden bij tot net boven de 1%. Veel keus had het MPC niet gezien de stagnerende salarissen en de nominale daling van lonen volgens het arbeidsmarktrapport van vorige week. Ook de schatting van de evenwichtswerkloosheid werd bijgesteld van 5,5% naar 6-6,5%. Volgens de NAIRU-theorie (Non Accelerating Inflation Rate of Unemployment) is dit het werkloosheidscijfer waarbij de krappe arbeidsmarkt via loneneisen de inflatie zal versnellen. De schatting van de inflatie in 2016 ligt nu iets onder de doelstelling van 2%. Op basis van deze bijstellingen, lijken renteverhogingen vóór 2015 onwaarschijnlijk. Dit was onze verwachting, maar niet die van de markt. Investeerders zagen uitstel van de renteplannen van de BoE met een daling van het Britse pond tot gevolg.

EUR

De groei van het BNP in de eurozone van nauwelijks 0.2% ten opzichte van het voorgaande kwartaal slaagde er zelfs niet in om aan de al verlaagde consensusverwachtingen te voldoen. Deze waren vorige week al bijgesteld na het slechte nieuws uit Duitsland en Italië, maar kennelijk niet voldoende. Deze cijfers dragen niet aleen bij aan het pessimisme rond de Europese economie, maar ze roepen ook de vraag op hoe nuttig PMI-enquêtes zijn, aangezien de kloof tussen de relatief optimistische PMI en de werkelijke economische cijfers niet kleiner lijkt te worden.

USD

Het nieuws uit de VS was afgelopen week gematigd positief met in juli een teleurstellende groei van nauwelijks 0,1% in detailhandel. Dit is een een flinke daling ten opzichte van een maandelijkse groei van bijna 0,5% gedurende het voorgaande kwartaal. Volgens de JOLTS werkgelegenheidsenquête is het aantal vacatures t.o.v. beroepsbevolking daarentegen toegenomen van 2,9% naar 3,3%. Het FOMC heeft aangegeven dat het deze maatstaf van arbeidsmarktkrapte nauwlettend in het oog houdt. In een week van voornamelijk secundaire economische cijfers overtof de industriële productie in juli de verwachtingen met een groei van 1%. Al met al komen de cijfers van afgelopen week nog steeds overeen met een verwachte groei in het derde kwartaal van 3 à 3,5%: een groot contrast met de stagnerende markt aan de andere kant van de Atlantische Oceaan.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.