Euro stabiel ondanks slecht macro-economisch nieuws en gelaten houding van Draghi

Enrique Díaz-Álvarez11/aug/2014Valuta-updates

De stabiliteit van de euro was de afgelopen week een mysterie. Dagelijks krijgen we negatief economisch nieuws uit de eurozone en bovendien probeerde ECB-president Draghi tijdens de maandelijkse persconferentie de koers van de euro naar beneden probeerde te praten. Toch eindigde de euro de week vrijwel onveranderd tegen de dollar en het pond. De belangrijkste verklaring lijkt te liggen in short-posities tegen de euro. Speculatie tegen de euro heeft volgens het IMM-rapport sinds augustus 2012 een hoogtepunt bereikt. In het verleden hebben we al gezien dat een toename in positieve óf negatieve speculatie een teken is dat een valuta zich juist in de tegenovergestelde richting zal bewegen. Naar verwachting zal de daling zich voortzetten nadat het merendeel van de posities is opgeheven.

GBP

De lichte daling in economische groei kwam overeen met de gemengde berichten die we uit het Verenigd Koninkrijk kregen. Gezien de sterke groei gedurende de eerste twee kwartalen, kwam dit niet onverwacht. Teleurstellende industriecijfers werden gecompenseerd door een positieve PMI in de dienstensector. In grote lijnen kwamen de cijfers overeen onze groeiverwachtingen van 2,5% tot 3% voor de rest van het jaar. Het feit dat de eurozone, de belangrijkste handelspartner van het Verenigd Koninkrijk, niet kan blijven groeien, vormt echter een bedreiging voor deze prognose. Alle ogen zijn nu gericht op het inflatierapport dat komende week meer duidelijkheid zal bieden na de berichten van het Monetary Policy Committee (MPC) over de eerste renteverhogingen door de Bank of England.

EUR

Het was een week van slechte cijfers in de eurozone. Terwijl Italië in het tweede kwartaal terugzakte in een recessie, vragen we ons af wanneer de vorige precies ophield. De industriële productie in de eurozone herstelde niet van de terugval in mei en daalde in juni nog eens met 0.2%. Vooral de Duitse cijfers waren teleurstellend. Economen moesten vorige week hun groeiprognoses voor het tweede kwartaal in de eurozone bijstellen. Het lijkt erop dat het BNP-groeicijfer volgende week weer ver onder de 1% terechtkomt. De laatste 12 kwartalen is de groei in de eurozone niet boven 1.5% uitgekomen. De persconferentie van president Draghi bevestigde dit pessimistische voortuitzicht en in een tweet van de ECB probeerde hij zelfs de euro naar beneden te praten: “De voorwaarden voor een zwakkere euro zijn vandaag veel beter dan enkele maanden geleden”. Desondanks bewoog de wisselkoers zich vorige week nauwelijks. Zoals vaak zijn het de contrarians die de valuta steunen op basis van de ongekend negatieve verwachtingen uit de eurozone.

USD

De VS liet de afgelopen week opnieuw sterke cijfers zien. Vooral de sterke daling in wekelijkse registraties van werklozen – een afname van 14.000 naar 289.000 en een vierwekelijks gemiddelde onder de 300.000 – waren veelbelovend. Dit is waarschijnlijk de meest betrouwbare frequente graadmeter voor de Amerikaanse economie. De composite index van de ISM bereikte een nieuw hoogtepunt door de groei in juli. De peiling van de Fed onder de financiële instellingen (SLOOS) viel zeer positief uit met een jaarlijkse seizoensgecorrigeerde kredietgroei van 9% in juli. Opvallend is dat door de sterke dollar het tekort op de handelsbalans niet toeneemt, omdat het olietekort door de groeiende binnenlandse productie van schalie-olie snel daalt. De cijfers van vorige week bevestigen onze verwachtingen dat de groei in de tweede helft van 2014 3,5 à 4% zal bedragen en dat de Federal Reserve de eerste van de vier centrale banken zal zijn die begin 2015 de rente verhoogt.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.